“Vedeți, Doamnă Doctor, unde am ajuns?”

Munca de o viață în slujba persoanelor infectate și afectate de infecția cu HIV își arată roadele. Echipele de asistenți sociali și medicali ai Baylor, care au mers atâția ani pe teren alături de Dr. Mătușa au învățat de la aceasta ce trebuie făcut în cazul vizitelor la domiciliu astfel încât, în prezent, medicul doar supervizează activitatea și intervine când este nevoie de evaluări mai sofisticate care necesită un specialist.

Ultima vizită la domiciliul beneficiarilor, care a constituit un adevărat tur de forță, deoarece au fost văzute și evaluate într-o singură zi 26 de persoane, mame și copii, a reprezentat pentru medicul care și-a dedicat viața persoanelor seropozitive un motiv de satisfacție imensă. Vremea frumoasă, copacii înfloriți și grădinile înverzite au întregit bucuria prilejuită de faptul că nu au fost descoperite persoane cu probleme majore de sănătate, copiii erau bine îngrijiți, veseli și rumeni în obraji.

Pentru că deplasarea a avut loc în zona Medgidia-Cernavodă-Rasova din echipă a făcut parte Florance (Florica Niculae) și Ancuța (Anca Andrei), care s-au descurcat ireproșabil, Dr. Mătușa constatând cu mare satisfacție că, față de anii anteriori, când toată lumea gravita în jurul medicului, acum cele două asistente au făcut evaluări, au verificat starea de sănătate a copiilor și mamelor, au dat sfaturi, au rezolvat probleme birocratice, iar beneficiarii și-au concentrat toată atenția către ele.

“Cel mai mult mi-a plăcut că, dacă altă dată impresia grozavă pentru mame și pentru copii era faptul că eu sunt în echipă, acum parcă nici n-aș fi existat. Florence era în frunte, aranja totul, dădea sfaturi, punea întrebări, știa totul despre fiecare familie, ce s-a întâmplat cu ea în ultima perioadă și ce e de rezolvat în prezent,” a declarat Dr.Rodica Mătușa.
Dr. Mătușa a mai adăugat :“În ceea ce o privește pe Ancuța și aici mi-a plăcut că am trecut pe planul doi. Eu a trebuit, practic, numai să o privesc cum măsoară copiii și cum le evaluează starea de sănătate și de curățenie. Eu doar, la sfârșit, a trebuit să fac un examen mai sofisticat pentru a vedea dezvoltarea psiho-motrică a copilului.”

Unul din momentele pline de semnificație a fost și acela în care au găsit într-o locuință trei barbați din familii diferite, aflate în evidența fundației, care vorbeau de cât de mult au fost ajutați de grupurile de suport pentru pacienții seropozitivi, organizate periodic de Baylor.

Toate aceste experiențe și situații întâlnite evidențiază faptul că vizitele în echipă la domiciliul beneficiarilor sunt esențiale pentru evoluția favorabilă a acestora.
“Dacă în alte vizite la domiciliu găseam multe lucruri triste, traumatizante, terenul acesta a fost grozav, ne-a uns sufletul. Ba chiar mi-au dat lacrimile când mamele și bunicile mă întrebau: Vedeți, Doamnă Doctor, unde am ajuns?”

Share

Articole similare