Testarea poate salva vieţi! Hepatita virală C, un risc major pentru persoanele născute în perioada 1945-1965

Cazurile de infecţii cu virusul hepatitic C sunt în creştere, potrivit unei statistici din 2017 a Centrului American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, citat de www.health.harvard.edu. Instituţia estimează că în SUA s-au înregistrat, numai în 2015, peste 34.000 de cazuri noi de hepatita C. Cele mai multe cazuri de infectare s-au înregistrat la tinerii cu vârste între 20 şi 29 de ani, în special printre utilizatorii de droguri injectabile.

Însă, categoria cea mai expusă la virusul hepatitic C, nu numai în Statele Unite ale Americii, ci şi în România, este cea a persoanelor născute în perioada 1945-1965. Datele oficiale arată că trei pătrimi dintre cei 3,5 milioane de bolnavi de hepatita C din SUA fac parte din această categorie de vârstă. De asemenea, cele mai multe decese cauzate de hepatita C se înregistrează printre persoanele născute în perioada 1945-1965.

Noile terapii pot vindeca infecţia cu virus hepatitic C în urma unor cure de două sau de trei luni.

Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor atrage atenţia asupra importanţei testării, mai ales pentru persoanele născute în perioada 1945-1965. Este important ca medicii de familie să cunoască aceste date şi să le recomande pacienţilor pe care îi au în îngrijire să se testeze pentru hepatitele virale B sau C.

De asemenea, testarea este indicată pentru persoanele care au folosit sau folosesc droguri injectabile, au avut mai mult de un partener sexual sau au beneficiat de transfuzii de sânge înainte de 1992.

 

Share

Articole similare