Știați că diabeticii trebuie să se testeze pentru hepatita C? Studiile au demonstrat faptul că diabetul de tip 2 şi hepatita C sunt boli îngemănate

Pacienţii cu diabet de tip 2 trebuie testaţi obligatoriu pentru hepatita virală C – este concluzia unor cercetări [1]. Literatura de specialitate arată că aproximativ 33% dintre pacienţii cu hepatită cronică C au diabet zaharat de tip 2. De asemenea, 50% dintre cei cu ciroză hepatică suferă de diabet de tip 2[2].
Studiile arată faptul că modul de secretare a insulinei de către pancreas este afectat de funcționarea ficatului. Boala hepatică cronică[3] modifică toleranţa la glucoză (caracterizată prin creşterea valorilor zahărului în sânge – semn specific al prediabetului şi deci al predispoziţiei de evoluţie către diabet).

Risc crescut de cancer hepatic

Apariția diabetului zaharat la pacienții cu hepatită cronică poate fi un semn de dezvoltare a carcinomului hepatocelular. Cercetările internaționale arată că persoanele de peste 40 de ani cu infecție de tip C prezintă risc de trei ori mai mare de a avea diabet zaharat comparativ cu cei neinfectați.

Hepatita cronică cu virus C este corelată cu apariția rezistenței la insulină, care poate apărea în orice fază de evoluție a bolii. S-a constatat că pacienții infectați cu un anumit tip de virus C ( genotip 1, așa cum se întâlnește foarte frecvent în România) tind să dezvolte și rezistență la insulină. S-a demonstrat că rezistența la insulină și diabetul zaharat în hepatita cronică C duc la afectarea ficatului (steatoză şi fibroză  care pot duce la cancer hepatic).

Fundaţia Baylor Marea Neagră oferă testări gratuite pentru HIV şi hepatitele virale B şi C în trei centre din Dobrogea:

  1. Centrul de Excelenţă Baylor – Constanţa, str. Prelungirea Liliacului nr 10 (zona Doraly); program testări – luni -joi: 8.30-11.30; pentru programări sunaţi la 691.730. De asemenea, vă puteţi programa pe www.fundatiabaylor.ro
  2. Centrul de testare Baylor, bd. Tomis nr.143, Policlinica 1, cabinet 243 (Spitalul Judeţean Constanţa); program testări: luni: 8.30-13.30, miercuri: 12.30-16.30
    joi: 8.30-16.00; pentru programări sunaţi la 691.730
    . De asemenea, vă puteţi programa pe www.fundatiabaylor.ro
  3. Centrul de testare Baylor, str. 1848 nr. 32, Spitalul Judeţean Tulcea, secţia de boli infectioase; Program testări: luni-joi: 8.00-13.00; pentru programări sunaţi la 532.345

Citiţi aici despre testarea la Baylor: http://baylor.ro/noutati/fundatia-baylor-indeplineste-toate-criteriile-oms-si-unaids-referitoare-la-testarea-pentru-hiv

România, locul 2 în UE la hepatita C

Pentru Fundaţia Baylor Marea Neagră, munca şi lupta împotriva hepatitelor virale B şi C, dar şi a bolilor asociate, sunt constante. În cei zece ani de la înfiinţarea Programului de Consiliere, Testare Voluntară şi Gratuită şi Îngrijire a Pacienţilor cu hepatite, Fundaţia Baylor a investit în această componentă a activităţii sale aproape 2 milioane USD. Suma reprezintă testarea gratuită, identificarea pacienţilor reactivi, diagnosticarea celor infectaţi cu virusurile hepatitice B şi C, dar şi îngrijirea lor.

În ultimii 10 ani, peste 65.000 de dobrogeni s-au testat gratuit la Baylor pentru HIV, hepatita virală B sau hepatita virală C. Peste 4.500 dintre ei au avut rezultate reactive la unul dintre cele trei virusuri, ceea ce dovedește cât de mare este răspândirea acestor infecții în rândul dobrogenilor.

Statisticile europene arată că România se află pe primele locuri la numărul de infecţii cu virus hepatitic B sau C.

România este pe primul loc la cazurile de hepatită virală B înregistrate în rândul populaţiei generale, cu 4,4%, la polul opus fiind Irlanda, cu numai 0,1%.

În cazul hepatitei virale C, ţara noastră se clasează pe locul al doilea, după Italia. În România, prevalenţa HCV este de 3,2%, faţă de 2.2% în Grecia, 2% în Slovacia şi 0,1% în Belgia.

[1] publicate de site-ul National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine.

[2]  Bolile hepatice cronice şi diabetul zaharat, Revista Societăţii de Medicină Internă, nr. 6 din 2013

[3] cum ar fi hepatita alcoolică, steatoza nonalcoolică sau hepatita asociată virusului de tip C

Share

Articole similare