Situație critică pentru pacienții infectați cu HIV din județul Constanța

Persoanele seropozitive din județul Constanța sunt în pragul disperării de teamă că vor rămâne fără medicamentele necesare pentru tratarea infecției cu HIV. Ele spun că, dacă în mod normal se deplasau o dată sau de două ori pe lună să-și primească medicamentele, în prezent sunt chemate tot mai des deoarece stocul de medicamente este aproape epuizat și li se dau pastile doar pentru câteva zile. Multe dintre ele vin de la distanțe mari și sunt nevoite să cheltuie puținii bani pe care îi au pe bilete. Aceste medicamente specifice pentru persoanele infectate cu HIV sunt prescrise de medicii infecționiști de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, tratamentul fiind gratuit, inclus într-un program national finanțat de Ministerul Sănătății.

Ca urmare a numeroaselor solicitări venite de la beneficiari pentru a-i ajuta să-și rezolve problema, echipa Baylor a găzduit o întâlnire a pacienților seropozitivi și a unui reprezentant al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), cu jurnaliști din presa locală și centrală, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu această situație dramatică. Aceștia au declarat că deja unele dintre medicamentele din schema de tratament lipsesc și în cazul în care nu se face ceva și se termină și celelalte viața le este pusă în pericol. Întreruperea tratamentului ar însemna pentru ei scăderea imunității și riscul de a contacta alte boli care, în situația lor, pot duce chiar și la deces.

În Centrul de Excelenţă Clinică HIV, care este un parteneriat între Fundația Baylor și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SBI) Constanța, o echipă de specialişti ai SBI, oferă îngrijire adecvată pacienţilor infectaţi cu HIV, prin monitorizarea analizelor şi prescrierea și administrarea tratamentului. Tot aici, echipa Baylor completează aceste servicii oferite aceloraşi pacienţi, cu o gamă variată de alte servicii medicale (pneumologie, obstetrică-ginecologie, stomatologie, planificare familială, cardiologie), psihologice (consiliere și grupuri de suport) și sociale.

În plus, trebuie menționat că Fundația Baylor oferă încă din anul 2001, anual, pentru sute de pacienți, donații de medicamente antivirale Kaletra și Norvir primite de la Abbott Laboratories din SUA. Deși aceste medicamente primite prin donații ajută Spitalul de Boli Infecțioase schemele de tratamente pentru cei infectați cu HIV sunt complexe și nu pot suplini lipsa celorlalte medicamente.

Contributia Baylor din 2001 până în prezent, la susținerea sănătății pacienților cu HIV din Constanța, depășește 35 de milioane de dolari. Serviciile pe care le primesc pacienții din Constanța reprezintă un model recunoscut la nivel mondial și care a stat la baza modelului altor clinici Baylor din lume. Parteneriatul cu Spitalul de Boli Infecțioase este cheia succesului acestui model. Dincolo de eforturile noastre și ale SBI, cel de-al treilea partener important pentru noi este pacientul însuși, iar, în situația generată de afectarea stocului de antivirale faptul că pacienții au ales să-și facă vocea cunoscută este o confirmare a acestui parteneriat. Apreciez în mod deosebit reactia presei, care a respectat confidențialitatea pacienților și a redat cu promptitudine îngrijorările acestora. Sper că acestea vor avea puterea de a pune în miscare mecanismele necesare depășirii acestei situații dificile. Baylor va continua să facă toate eforturile de a asigura medicația complementară prin donații pacienților centrului„, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.

Share

Articole similare