Psihologii clinicieni, instruiţi despre aderență la Fundaţia Baylor Marea Neagră

Impactul tratamentelor pentru bolile cronice este semnificativ redus atunci când dimensiunea comportamentală nu este suficient luată în calcul. Percepțiile, credințele și barierele cu care se confruntă pacienții și cadrele sanitare în ceea ce privește administrarea pe termen lung a tratamentului pot schimba eficiența chiar și a celor mai noi și mai scumpe tratamente.DSC_1576 (2)

Recunoscând importanța acestor factori, fundația Baylor și-a propus să aducă în discuție cele mai recente descoperi ale psihologiei sănătății, cu un accent deosebit pe evaluarea, menținerea și prevenirea problemelor de aderență la bolnavii cronici.

Psihologi şi asistenţi sociali din întreaga ţară au participat, timp de trei zile, la cursul „Abilităţi de intervenţie în evaluarea şi consilierea pacienţilor cu boli cronice în privința aderenței terapeutice”. Instruirea organizată de Fundaţia Baylor Marea Neagră s-a adresat psihologilor clinicieni și asistenților sociali care lucrează cu bolnavii cronici în spitalele din România (insuficiență renală cronică, cancer, tuberculoză, tulburări psihiatrice, HIV/SIDA etc.).DSC_1589

Participanţii au învățat depre metode eficiente de evaluare a aderenței terapeutice, determinanții aderenței, modelele teoretice care s-au dovedit a fi eficiente în intervențiile de schimbare comportamentală, tehnici de schimbare comportamentală, modul de concepere a unui plan de intervenție bazat pe teorie și dovezi folosind metodologia Intervention Mapping (IM) şi la programul dezvoltat de echipa Fundației, respectând pașii IM – „Parteneriat în aderență”, destinat creșterii aderenței terapeutice.

Cursul, organizat gratuit de Fundaţia Baylor Marea Neagră, a fost predat folosind o varietate de metode, inclusiv studii de caz, jocuri de rol și lucrul în echipă. De asemenea, participanții au primit ca suport manualul: Teoria și practica aderenței la tratament – manual pentru clinicieni.

Trainerii cursului „Abilităţi de intervenţie în evaluarea şi consilierea pacienţilor cu boli cronice în privința aderenței terapeutice” au fost: Alexandra L. Dima- cercetător post-doctoral în științele sănătății în cadrul ASCoR (Școala de Cercetare în Comunicare din Amsterdam), Universitatea Amsterdam, Olanda, Ana-Maria Schweitzer – psiholog clinician principal, Luiza S. Vlahopol – psihoterapeut autonom şi Simona I. Stanciu – psiholog clinician.

 

Share

Articole similare