Fundaţia Baylor a intensificat activităţile de informare şi testare în Săptămâna Europeană a Testării, 23 – 30 noiembrie 2018

Şi în 2018, Fundaţia Baylor Marea Neagră s-a alăturat iniţiativei HIV in Europe şi Grupului de lucru pentru Săptămâna Europeană a Testării. Medici şi psihologi ai Fundaţiei s-au întîlnit cu elevi din două licee constănţene, Liceul George Călinescu şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân.

În cadrul celor 6 întâlniri cu aproape 260 elevi, colegii noştri au discutat detaliat cu aceştia despre riscuri şi despre beneficiile diagnosticării timpurii ale acestor infecţii. În aceeaşi perioadă, 168 de persoane din judeţele Constanţa şi Tulcea au beneficiat de serviciile de consiliere pretestare şi testare voluntară, gratuită şi confidenţială în cele trei centre de testare Baylor.

Ana – Maria Schweitzer, director executiv, a declarat: Contribuind la formarea unor deprinderi care ii ajuta pe tineri sa ramana sanatosi, îndeplinim o parte importanta a misiununii Fundaţiei, mai precis aceea de prevenire a unor infecţii grave cum sunt HIV şi hepatitele virale. Acţiunile desfăşurate de noi în Săptămâna Europeană a Testării sunt o continuare a eforturilor de a menţine viu dialogul de peste an cu elevii din Constanţa. Cunoaşterea riscurilor, informarea corectă despre beneficiile detectării timpurii a hepatitelor sau a HIV, sunt esenţiale pentru ca tinerii să îşi poată îndeplini visurile. Ei sunt la vârsta la care îşi contemplă marile proiecte. Îi ajutăm să şi le îndeplinească aflându-ne în mijlocul lor şi răspunzând tuturor întrebărilor. Sprijinul Fundaţiei Baylor vine sub forma informaţiilor, a dialogului, a serviciilor de consiliere şi testare voluntară, gratuită şi confidenţială. Vom continua să lucrăm la extinderea parteneriatului nostru cu organizaţiile reprezentative ale elevilor, să ajutăm cadrele didactice în activităţile de educaţie pentru sănătate atunci când competenţele noastre şi serviciile Fundaţiei răspund temelor şi nevoilor.”

Violeta Cîndea, medic specialist de medicină generală, participantă la trei din cele şase întâlniri cu elevii care au avut loc in Săptămâna Europeană a Testării, a declarat: „Cât de bine ne-ar fi tuturor dacă am reuși să prevenim mai mult decât să tratăm bolile! Dar pentru a preveni bolile, trebuie să avem informații despre ele.  Dacă vorbim despre bolile transmisibile, cum este cazul și al infecțiilor virale cu HIV, VHB și VHC, este important să știm care sunt căile prin care ne putem infecta și  cum putem evita acest lucru.  În acest context, sesiunile de informare pe care le-am desfășurat în licee au urmărit oferirea acestor informații , dar și conștientizarea gradului de risc personal. Am apreciat atitudinea deschisă, precum și interesul manifestat de tinerii participanți, reflectat și de multitudinea de întrebări pe care le-au adresat în partea interactivă a sesiunilor.  Evaluările pe care le-am primit la final sunt dovada utilității organizării acestui tip de activități, dar și a nevoii de a crea un cadru pentru elaborarea și susținerea unui program de informare și educare pe termen lung.”

Ştefania Mihale, director dezvoltare programe medicale, participantă la două din întâlnirile cu elevi de la ambele licee, le-a explicat acestora de la începutul dialogului: „De ce sunt aici? Pentru că nu mi-aş dori să mă întâlnesc cu voi la Fundaţia Baylor Marea Neagră ca beneficiari ai serviciilor organizaţiei. Ca voluntari, da! Mă bucură prezenţa voastră aici şi vom vorbi despre HIV şi hepatitele B şi C. În perioada ianuarie – septembrie au fost depistate 12 noi cazuri de infecţie cu HIV, multe dintre persoanele diagnosticate având între 21 şi 23 de ani. Ei bine, sunt sigură că nici un elev de liceu nu  nu îşi imaginează că se va putea confrunta o asemenea boală la 21 de ani.”

11 ani de testări voluntare, gratuite şi confidenţiale la Constanţa

Mihaela Bogdan, directorul Programului de Testare Voluntară, Gratuită şi Confidenţială, la rândul său implicată în activităţile organizate de Fundaţia Baylor în Săptămâna Europeană a Testării, a declarat: „Din noiembrie, Programul de Consiliere şi Testare Voluntară, Gratuită şi Confidenţială intră într-un nou an. De la momentul lansării, acesta a avut continuitate, neinregistrând nicio zi de întrerupere. Credem că este un motiv de satisfacţie pentru echipa de testare dar şi pentru cei care ţin în viaţă programul, asigurându-i finanţarea necesară. Un alt motiv de satisfacţie este acela că, printre beneficiarii serviciului de testare se regăsesc persoane care fac parte din categorii profesionale aflate la risc. Acestea revin periodic la Baylor, de mai mulţi ani, confirmând astfel soliditatea parteneriatului nostru cu comunitatea.”

Fundaţia Baylor Marea Neagră oferă testări gratuite pentru HIV şi hepatitele virale B şi C în trei centre din Dobrogea:

Centrul de Excelenţă Baylor – Constanţa, str. Prelungirea Liliacului nr 10 (zona Doraly); program testări – luni – joi: 8.30 – 11.30; pentru programări sunaţi la 691.730. De asemenea, vă puteţi programa pe www.baylor.ro

Centrul de testare Baylor, bd. Tomis nr.143, Policlinica 1, cabinet 243 (Spitalul Judeţean Constanţa); program testări: luni: 8.30-13.30, miercuri: 12.30-16.30 şi joi: 8.30 – 16.00; pentru programări sunaţi la 691.730. De asemenea, vă puteţi programa pe www.baylor.ro

Centrul de testare Baylor, str. 1848 nr. 32, Spitalul Judeţean Tulcea, secţia de boli infectioase; Program testări: luni – joi: 8.00-13.00; pentru programări sunaţi la 532.345

« Inapoi la lista