„Mi s-a spus ca am SIDA și să nu mă apropii, că vor lua și ei”

UNAIDS Campaign Equalize!

Grafica face parte din campania UNAIDS pentru World AIDS Day „Equalize!”

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie*, Fundația Baylor Marea Neagră comunică rezultatele celui mai recent studiu privind stigmatizarea și discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV din Constanța.

Am inițiat acest studiu deoarece informațiile cu privire la stigmatizare și discriminare HIV în România sunt limitate și sunt foarte mulți ani de când nu s-a mai făcut o evaluare a nivelului de stigmatizare percepută, dar și de discriminare trăită de persoanele care trăiesc cu HIV.” – a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv.

De ce un studiu pe stigmă și discriminare

Un studiu anterior publicat de ARAS, în 2007, arăta că până la 52% dintre persoanele care trăiesc cu HIV erau discriminate. Care este situația în prezent și cum ar putea aceste informații să ne ajute să ne adaptăm serviciile la nevoile curente ale pacienților? Acestea au fost întrebările care au justificat inițierea primului studiu pe stigmă și discriminare al fundației Baylor Marea Neagră.

Ce arată rezultatele 

La studiu au participat în mod voluntar 95 de persoane care trăiesc cu HIV și care primesc servicii de la fundația Baylor. Majoritatea pacienților a răspuns că nu s-a simțit stigmatizată și nici discriminată în ultimele 12 luni, însă rămâne un procent de 20% de pacienți care simt că sunt tratați diferit, și de 23% care pot raporta situații în care efectiv au fost defavorizați din cauza diagnosticului de infecție cu HIV. Mai precis, 40% au fost discriminați de prieteni, 35% de personalul medical care nu tratează HIV în mod obișnuit (de exemplu, la serviciile de medicina muncii sau la maternitate), iar restul au fost discriminați pe internet (29%) sau de angajați din sistemul public, de exemplu la Poliție (18%).

Iată ce declară câțiva dintre pacienții discriminați

  • „Am fost internată pentru cezariană, iar personalul de acolo a avut un comportament foarte neadecvat față de mine.”
  • Un pacient spune: „Mi s-a spus ca am SIDA și să nu mă apropii de ei că vor lua și ei”
  • Altul declară: „La medicina muncii, după ce am fost întrebat dacă iau tratament pentru diferite boli și am spus că da, pentru HIV, medicul a transmis asta către angajator. Am avut probleme ulterior!”

Un alt aspect relevat de studiu este faptul că pacienții se feresc să fie văzuți atunci când vin la clinica HIV pentru medicamente și îngrijire:

  •  48% dintre aceștia sunt prudenți, tot în încercarea de a preveni situații de stigmatizare și discriminare.

Soluțiile pot veni chiar de la persoanele stigmatizate și discriminate

Pacienții au fost consultați și cu privire la măsurile care ar putea reduce discriminarea în societate, iar aceștia recomanda următoarele:

- Campanii naționale de informare despre transmiterea HIV
52.00%
– Să fie mereu păstrate secretul profesional și confidențialitatea despre persoanele cu HIV de către angajații diverselor instituții
58.67%
– Toate persoanele care trăiesc cu HIV să fie învățate cum să se apere dacă sunt nedreptățite sau tratate rău
53.33%
– Să existe căi ușor de folosit de către persoanele cu HIV pentru a depune plângeri dacă le sunt refuzate anumite servicii din cauza diagnosticului
42.67%

Remarcăm faptul că stigmatizarea și discriminarea au scăzut în ultimii 15 ani, dacă ne raportăm la datele anterioare, dar totuși peste 20% dintre pacienți tot mai trec prin experiențe nu doar neplăcute, dar și traumatizante. La clinica Baylor pacienții sunt tratați pe principii de respect și egalitate, și de asemenea în multe locuri lucrurile s-au schimbat în bine, dar mai sunt multe lucruri de făcut. Rezultatele studiului nostru pot îndruma autoritățile și factorii de decizie în prioritizarea acțiunilor anti-stigmă și discriminare.” – a încheiat Ana-Maria Schweitzer.

*1 Decembrie marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor SIDA.

 

Share

Articole similare