Pentru pacienţii cu HIV

poza pastileDe ce trebuie să iei antiretrovirale?

Virusul imunodeficientei umane (HIV) face parte dintr-o clasă de virusuri cu denumirea retrovirusuri. Antiretroviralele sunt medicamente care functionează, intervenind în ciclul de viață al  HIV.  Antiretroviralele nu duc la vindecarea pacientului cu virusul HIV și nu previn transmiterea HIV. Când sunt folosite în combinatii, aceste medicamente reduc cantitatea de virus din sânge și ajută la întârzierea progresului bolii.

De ce este important să iei medicamentele antiretrovirale în mod regulat?

Medicamentele trebuie luate în mod regulat pentru a avea o cantitate eficientă de medicament în corp tot timpul. Când acestea nu sunt luate regulat, nivelul medicamentului din sânge poate deveni prea scăzut pentru a împiedica în mod eficient virusul să se multiplice. Acest lucru dă virusului șansa de a suferi mutații și de a deveni rezistent la efectele medicamentului.

Luarea medicamentelor regulat înseamnă:
Să iei medicamentele la intervalele adecvate de timp. Încearcă să împarti dozele la intervale egale de timp: de exemplu la 12 ore, pentru un medicament care trebuie luat de două ori pe zi, sau la 8 ore, pentru un medicament pe care trebuie să-l iei de trei ori pe zi. Fă-ți un program care să se integreze în rutina ta zilnica și încearca să-ți iei medicamentele cel târziu la o oră dupa ora stabilită.
Să-ți iei toate dozele în fiecare zi.
Este aproape imposibil ca cineva să-și aducă aminte să ia toate dozele corect. Uitarea administrării unei doze, în mod ocazional, este probabil mai puțin îngrijorătoare decât uitarea frecventă sau luarea incorectă a dozelor. Dacă uiți să iei vreo doză ia-o atunci când îți aduci aminte. Totuși, dacă este aproape de urmatoarea doză, sari peste doză și continuă luarea acestora. Nu dubla dozele pentru că acest lucru poate cauza efecte secundare.

De ce unele medicamente trebuie să fie luate cu mâncare și altele trebuie luate pe stomacul gol?

  • Pentru a se absorbi o cantitate adecvată de medicament. 
    Medicamentele sunt structuri chimice mari care pot fi sensibile la condițiile din stomac. De exemplu, didanosine este distrus de către acizii din stomac și de aceea trebuie luat tot timpul pe stomacul gol.  Pe de altă parte, saquinavir este cel mai bine absorbit dacă este luat până la două ore de la servirea masei sau a unei gustări substanțiale (de preferat cu multe grăsimi). Sucul de grapefruit, de asemenea ajută la asimilarea unei cantități mai mari de saquinavir în organism.
  • Pentru a reduce efectele secundare asupra stomacului.
    Câteodată mâncarea poate reduce iritarea stomacului. De aceea, unele medicamente cum ar fi: ritonavir sau zidovudine (AZT) ar putea fi luate cu mâncare pentru a micșora riscul de a supăra stomacul sau riscul de a avea stare de greață. Totuși, dacă nu ai efecte secundare la nivelul stomacului în timpul administrării acestor medicamente, le poti lua și fără mâncare, dacă acest lucru te ajută să urmezi rutina zilnică mai usor. Întreabă farmacistul, în cazul în care nu ești sigur în legătură cu cerințele alimentare pentru medicamentele tale.
  • Încearcă întotdeauna să ții cont de următoarele instrucțiuni pentru a fi sigur că medicamentele se absorb în mod adecvat. Iată niște idei pentru a te ajuta să întrunești cerințele alimentare necesare pentru terapia ta cu antiretrovirale. Dacă medicamentele tale trebuie luate pe sau cu: Pe stomacul gol – Ia medicamentele fie cu o oră înainte de mese sau cu 2 ore după mese. Cu multă apă – Umple o sticlă de un litru cu apă dimineața și bea din ea pe tot timpul zilei. Cu mâncare – Dacă nu poți servi o masă întreagă, încearcă să iei o gustare sau să mănânci fructe proaspete și legume. Poți să consulți un medic dietetician în cazul în care vrei să încerci să iei suplimente alimentare.
  • Gustări cu puține grăsimi (cu conținut caloric scăzut) – Câteva sugestii ar fi: pâine normală cu gem, un măr și un pahar de lapte cu smântână, cereale și lapte cu smântână, covrigei cu puține grăsimi, pișcoturi sau popcorn simplu.
  • Mâncăruri grase – Încearcă următoarele: pișcoturi cu cașcaval, ouă pe pâine, corn cu branză topită, chipsuri, cartofi copți cu smântână, o gogoașă, o ciocolată, un hamburger, pizza, cartofi prăjiți, unt de arahide, înghețată. Băuturi cu acid – Bea o Coca-Cola (dietetică sau nedietetică) sau un pahar cu suc de portocale, mere sau afine. Grapefruit – Consumă jumătate de grapefruit sau un pahar cu suc de grapefruit (poate fi proaspăt sau făcut din concentrate).

Ce faci când apar efecte secundare?

Efectele secundare pot sa apară în cazul medicamentelor antiretrovirale.

Aspectul pozitiv este că majoritatea efectelor secundare cum ar fi: starea de greață, starea de vomă, diareea, durerile de cap (migrenele) și stările de disconfort sunt temporare. Majoritatea persoanelor care prezintă efecte secundare se simt mai rău în primele două săptămâni de la începerea administrării antiretroviralelor. În acest timp, nu vă ajustați doza și nu încetați terapia fără a consulta un doctor în prealabil.

După câteva săptămâni, majoritatea persoanelor se obișnuiesc cu medicamentele și efectele secundare dispar sau sunt foarte puțin supărătoare. Dacă efectele secundare continuă sau devin mai acute, consultă-ți doctorul.

Mai multe informații despre reacțiile adverse la medicamente se pot găsi la Agenția Națională a Medicamentului

Unele sugestii pentru a trece peste efectele secundare temporare includ:

Greață, vomă – Încearcă să folosești Gravol* (pe care îl găsești în farmacie) și urmează instrucțiunile de pe ambalaj. Încearcă să folosești supozitoare dacă vomiți tot ceea ce înghiți. Bea multe lichide pentru a nu te deshidrata. Sucurile de fructe sunt bune deoarece conțin zahăr și electroliți, care se pierd atunci când vomiți. Încearcă să consumi mâncăruri dulci (blânde) cum ar fi: orezul, pâinea prăjită, sos de mere sau banane. Lipsa apetitului – Unele persoane își pierd pofta de mâncare temporar atunci când încep administrarea antiretroviralelor. Nu te alarma dacă se întâmplă acest lucru. Dacă nu poți mânca o masă întreagă, încearcă să iei mici gustări dese pe tot timpul zilei. Nu mânca alimente care îți dau stare de greață. Poți adăuga și un supliment alimentar.

Diaree – Încearcă să folosești Imodium* (pe care il gasesti la farmacie). Ia o tabletă după fiecare episod de diaree, dar nu mai mult de 8 pe zi. Ai grijă sa bei multe lichide și să mănânci alimente dulci (blânde), care nu îți supără stomacul.

Dureri de cap (Migrene) – Aspirina* sau Tylenol* pot fi luate pentru ameliorarea durerii. Dacă vă odihniți într-o cameră întunecată și fără zgomot cu o cârpă udă pe frunte, de asemenea vă poate ajuta.

Stare de disconfort – Cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru a trata această stare este de a te odihni cât mai mult. Ia-ți concediu de la muncă sau ia o pauză de la programul tău obișnuit, dacă este posibil. Ai grijă să ai în continuare mese regulate. Ia Tylenol* dacă ai nevoie sau Gravol* dacă te supără stomacul.

Erupții cutanate –  Majoritatea erupțiilor cutanate, cauzate de medicamente, sunt ușoare, dar trebuie anunțat doctorul în cazul în care se agravează. Încearcă Benadryl*, acesta este un antihistaminic pe care-l poți cumpăra de la farmacie. Poate da stare de somnolență la început, până când corpul tău se obișnuiește cu el. Evită antihistaminicele care nu dau stare de somnolență, cum este: Seldane* si Hismanal*, deoarece pot interacționa cu alte medicamente pe care le iei.

* Întreabă întotdeauna farmacistul pentru a fi sigur că este bine să iei aceste medicamente împreună cu antiretroviralele.

Există multe produse naturale sau pe bază de ierburi care se găsesc prin intermediul magazinelor naturiste, care pretind că ameliorează simptomele efectelor secundare ale unor medicamente. Majoritatea acestor produse nu au fost testate. Dacă este posibil, consultă un naturist cu experiență în HIV și discută cu alte persoane care le-au încercat.

Efectele secundare mai puțin frecvente și mai serioase, cum ar fi neuropatia (furnicături dureroase în varful degetelor de la mâini si de la picioare), pancreatita, probleme la ficat și numărul scăzut al celulelor din sânge, pot apărea după câteva luni de terapie. Doctorul tău ar trebui să te monitorizeze cu atenție efectuând teste de sânge și prin controale regulate. Aceste efecte secundare sunt reversibile dacă sunt descoperite devreme și dacă medicamentul este întrerupt sau este micsorată doza.

Întrerupe administrarea medicamentului și du-te rapid la doctor dacă experimentezi:

  • Amețeală subită sau dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii, dureri în capul pieptului sau înăsprire;
  • Sângerări sau vânătăi nefirești, febră sau frisoane;
  • Dureri severe, bruște de stomac cu stări de greață și vomă;
  • Erupții cutanate severe sau “urticarie” cu sau fără simptome ca febră, bășicare, afte bucale, umflarea pleoapelor, feței sau buzelor, mușchilor sau dureri de încheieturi sau o stare generală de discomfort.

Cum să primești suport și încurajări?

Daca ai un partener sau familia îți este alături, arată-le pastilele pentru a te ajuta și încuraja în urmarea tratamentului.

Caută un grup de suport pe problema HIV, în care să discutați greutățile pe care le întâmpinați în respectarea tratamentului.

Dacă regimul tău este complicat întrebă medicul sau farmacistul pentru a vedea cum se poate simplifica.

Cui ar trebui să te adresezi dacă ai probleme?

Nu este ceva neobișnuit să ai probleme în a lua multe medicamente. Echipa de specialiști care se ocupă de tine ar dori să te ajute în cazul în care întâmpini dificultăți.

De exemplu în cazul în care nu poți înghiți pastile, cere sfatul farmacistului. Unele medicamente sunt lichide sau altele pot fi dizolvate în apă sau alte lichide.

Dacă începi să prezinți simptome grave, cum ar fi:

–          Amețeală subită sau dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii, dureri în capul pieptului sau înăsprire;

–          Sângerări sau vânătăi nefirești, febră sau frisoane;

–          Erupții cutanate severe sau “urticarie” cu sau fără simptome ca febră, bășicare, afte bucale, umflarea pleoapelor, feței sau buzelor, mușchilor sau dureri de încheieturi sau o stare generală de disconfort.

Du-te la medicul tău cât mai repede sau du-te la sala de urgențe de la spital.

Dacă ai probleme financiare și nu poți să îți plătești medicamentele, ar fi bine să te adresezi unui asistent social.

Ce sugestii și sfaturi aveți pentru a putea lua medicamentele mai ușor?

Pregătește-te dinainte.

Înainte de a începe terapia antiretrovirală, puteți să vă pregătiți pentru a obține cele mai mari beneficii de la medicamentele dumneavoastră.

Câteva sfaturi includ:

Aflați ce regim de dozaj veți lua și exersați prin a înghiți bomboane dulci sau mentolate la ore fixe. Dacă vedeți că aveți probleme cu acestă rutină, puteți să încercați unele dintre ideile enumerate în continuare, în această secțiune pentru a vedea care vi se potrivește cel mai bine.

Aflați mai multe despre posibilele efecte secundare temporare ale medicamentelor și asigurați-vă că aveți la îndemână medicamente pentru ameliorarea durerilor (de exemplu, over-the-counter medicamente – care se vând fără rețetă de la medic – alimente gustoase, etc.)

Găsiți un mecanism de sprijin dinainte. Uneori, având un amic (de exemplu, cineva care să vă reamintescă să luați medicamentele, să vă ajute în cazul în care nu vă simțiți bine, sau să vă ofere sfaturi privind modul de a trece peste efectele secundare), poate fi util.

Creați-vă un orar personal

Majoritatea persoanelor consideră că este util să facă un program pentru medicamente care să fie în concordanță cu rutina lor zilnică.

Verificați dacă tuburile de medicamente sunt în mod clar etichetate cu numele și modul de administrare. Păstrați pliantele cu informații referitoare la medicamente care conțin instrucțiuni speciale.

Asigurați-vă că știți exact când și cum trebuie luat fiecare medicament (de exemplu, câte pe zi, cu sau fără mâncare, numărul de pastille, etc).

Încercați să potriviți orele de luare a dozei cu rutina de zi cu zi, având în vedere ora la care vă treziți și orele la care dormiți, orele la care mâncați și alte activități cum ar fi munca sau ieșirile.

Dacă este posibil, încercați să simplificați numărul de doze luate în fiecare zi, dar întotdeauna discutați cu farmacistul dumneavoastră pentru a vă asigura că medicamentele pot fi luate împreună.

Ați putea să vă scrieți orarul pe o hârtie. Stabiliți o întâlnire cu farmacistul dacă doriți ajutor la întocmirea orarului.

De exemplu:

  • Orarul medicamentelor – o dată pe zi, zilnic
  • Orarul medicamentelor – de două ori pe zi, zilnic

Asigurați-vă că medicamentele sunt întotdeauna la îndemână.

Vă poate fi de ajutor să aveți medicamentele în locuri vizibile, cum ar fi pe masa din bucătărie, lângă televizor, lângă pat, sau oriunde sunteți la orele la care trebuie să vă luați medicamentele.

Ați putea de asemenea, să aveți o cantitate mică de medicamente la locul de muncă sau la un prieten, ca rezervă. Planificați în avans în cazul sfârșiturilor de săptămână sau în cazul excursiilor. S-ar putea să fie nevoie să trimiteți o rezervă de medicamente la locul de destinație dinainte, dacă dvs. călătoriți în altă țară.

Evitați ca rezerva dvs de medicamente să scadă. Programează-te la doctor pentru a primi rețete cu mult în avans. De asemenea, sună la farmacie pentru a primi medicamentele, cu câteva zile înainte.

Folosiți-vă de dispozitivele de respectare

Principalul motiv din cauza căruia oamenii nu respectă administrarea dozelor este simplul fapt că UITĂ.  Există multe dispozitive disponibile pentru a ajuta oamenii să își amintească să ia medicamentele în mod corect, întrebați farmacistul ce dispozitive sunt cele mai potrivite pentru propriile nevoi. Dispozitivele folosite cel mai des sunt:

Cutii zilnice de medicamente sunt recipiente din plastic care organizează dozele medicamentelor dumneavoastră. Recipientele sunt împărțite în secțiuni pentru diferitele momente din zi (de obicei, dimineața, după-amiaza, seara și înainte de culcare). Cutiile (Dossettes) au diferite mărimi și pot încăpea medicamentele pentru o zi sau o săptămână. Medicamentele dvs. sunt asezate în fiecare compartiment în funcție de momentul în care trebuie să le luați. Acest lucru oferă de asemenea un reminder vizual pentru dvs. atunci când luați medicamentele. Dacă dvs. credeți că această opțiune vă este utilă, puteți solicita la farmacie să vi se așeze medicamentele în acest recipient săptămânal. O altă opțiune este de a cumpăra o cutie Dossettes și de a o umple pe cont propriu. Amintiți-vă că unele medicamente sunt sensibile la lumină, temperatură, și/sau la umiditate și ar trebui să fie păstrate în recipientele lor originale.

Ambalaje Blister  – anumite  farmacii  vă asigură un serviciu (de multe ori gratuit) numit blister sau de ambalare cu bule. Blisterele ajută la organizarea dozelor în fiecare zi la fel ca și Dossettes. Cu toate acestea, spre deosebire de recipientele din plastic, ambalajele Blister sunt carduri sigilate cu bule de plastic care țin dozele de medicamente. De obicei, bulele de aer de pe fiecare card sunt împartite în patru coloane cu eticheta dimineața, prânz, seara și noapte, cu câte un rând pentru fiecare zi a săptămânii. Este posibil să aveți nevoie de mai multe carduri pentru toate medicamentele dumneavoastră. De fiecare dată când vă luați doza, împingeți medicamentele afară prin spatele cardului. Unele medicamente nu pot fi ambalate în blistere, deoarece ele trebuie să fie stocate în recipientul lor original. Întrebați farmacistul dumneavoastră pentru mai multe informații despre această opțiune în cazul în care vă încântă această posibilitate.

Jurnalul Medicației – O altă modalitate de a ține evidența medicamentelor dvs. este de a utiliza un jurnal unde înregistrați fiecare doză pe care o luați. Dacă vedeți că nu luați multe doze, puteți să vă uitați în jurnal și să vedeți care este tiparul. De exemplu, oamenii uită, de multe ori, să-și ia dozele în weekend-uri sau atunci când sunt în vacanță deoarece dorm pănă mai târziu și iau masa la alte ore. Alții ar putea rata dozele, deoarece muncesc sau ies în oraș noaptea. Dacă găsiți un tipar, încercați să rearanjați programul dvs. de medicamente, astfel încât să se potrivească mai bine în rutina zilnică.

Semnale sonore – Puteți întreba, de asemenea, farmacistul despre beepere sau alarme pentru a vă reaminti să luați medicamente la orele corespunzătoare. O altă metodă este să utilizați un ceas electronic, cu o alarmă.

De ce trebuie medicamentele să fie depozitate în condiții specifice?

Medicamente sunt structuri chimice care pot fi sensibile la căldură și/sau la rece, sau la schimbări de lumină sau de umiditate. Prin urmare, condițiile de depozitare sunt importante.

De exemplu, indinavir-ul devine mai putin activ atunci când este expus la umiditate în aer. Acesta trebuie să fie întotdeauna păstrat în ambalajul original, cu un desicant (un produs care ajută la păstrarea indinavirul-ui uscat).

Uneori, stratul protector al medicamentului poate fi sensibil la temperatură.

De exemplu, dacă o capsulă de ritonavir este lăsată la temperatura camerei, se va topi. Prin urmare, este important să păstrați capsulele de ritonavir în frigider. Există pachete speciale de răcire disponibile în cazul în care vă aflați undeva unde sunteți în imposibilitatea de a stoca ritonavir într-un frigider. Puteți de asemenea cere informații, despre utilizarea solutiei de ritonavir, care poate fi păstrată la temperatura camerei timp de o lună.

Este prudent să consumați alcool sau droguri, în timp ce luați tratamentul cu antiretrovirale?

Există posibilitatea ca medicamentele antiretrovirale să  interacționeze cu alcoolul sau drogurile.
De exemplu, persoanele care iau ritonavir trebuie să evite ecstasy (cunoscut si ca MDMA), deoarece a existat un caz fatal cauzat de această combinație.

Cu toate acestea, majoritatea posibilelor interacțiuni cu drogurile recreative nu au fost studiate și este puțin probabil să fie. Prin urmare, este indicat ca în cazul în care alegeți să consumați alcool sau să luati droguri recreative, să monitorizati efectele acestora consumând câte puțin pentru a vedea dacă acestea sunt mai puternice sau mai slabe decat erau înainte.

Este prudent să luăm antiretrovirale cu alte medicamente?

Multe medicamente, inclusiv antiretrovirale, pot interacționa cu alți agenți, inclusiv medicamentele prescrise sau cele fără rețetă, unele preparate naturiste, suplimentele alimentare și chiar unele vitamine și minerale. Interacțiunile pot conduce uneori la scăderea eficacității medicamentelor, risc crescut de efecte secundare, sau ambele.

De aceea, asigurați-vă că medicul dumneavoastră sau farmacistul are o listă completă a tuturor medicamentelor sau remediilor din plante pe care le luați și discutați cu farmacistul înainte de a lua orice produs nou.

Ar trebui să vă micșorați doza în cazul în care aveți efecte secundare?

Uneori reacțiile adverse pot fi mai ușor de ameliorat în cazul în care doza este redusă.

Cu toate acestea, acest lucru depinde de fiecare medicament. La unele medicamente, scăderea dozei prea mult poate duce la creșterea rezistenței virusului și medicamentul își va pierde eficacitatea.

Reducerea dozei trebuie discutată cu medicul dumneavoastră. Dacă aveți reacții adverse foarte grave, cel mai bine este să nu mai luați medicamentul deloc și să discutați cu medicul dumneavoastră dacă doza ar trebui redusă sau medicamentul ar trebui schimbat.

Nu ajusta doza pe cont propriu.

Share

Articole similare