Hepatita C

REZULTATE

Depistarea hepatitei C

Rezultatul pozitiv la testul de hepatită C (prezenţa anticorpilor anti hepatită C) înseamnă doar ca persoană testată a avut contact cu virusul hepatitei C. Poate fi în situaţia în care să aibă o hepatită activă sau să se fi vindecat.
Ulterior, trebuie făcută o altă analiză de sânge (PCR) care va pune în evidenţă virusul în sânge şi va determina dacă hepatita este vindecată sau nu.
Dacă rezultatul PCR este:

  • pozitiv înseamnă că virusul este prezent în organism şi persoana testată are o hepatită virală,
  • negativ înseamnă că s-a vindecat

Orice persoană diagnosticată cu virus hepatitic trebuie să consulte un medic.

Trebuie luat tratament?

Tratamentul unei hepatite nu este sistematic. În majoritatea cazurilor, nu este o urgenţă instituirea tratamentului.
Medicul va discuta cu pacientul despre necesitatea sau nu a unui tratament, în funcţie de rezultatele tuturor analizelor care evaluează starea ficatului şi starea de sănătate a pacientului, în general.
Fiecare pacient este liber să accepte sau să refuze tratamentul. Trebuie menţionat însă, că şansele de vindecare cresc cu cât tratamentul este administrat mai aproape de momentul infectării.
Lipsa tratamentului poate duce, într-o anumită proporţie, la apariţia cirozei. În acest caz, apare şi un risc crescut de a dezvolta un cancer de ficat.
În cazul unei afectări minime hepatice, este posibil ca medicul să vă recomande verificarea periodică a valorilor transaminazelor şi o evaluare anuală prin folosirea uneia dintre tehnicile neinvazive sau efectuarea unei noi biopsii la 3-5 ani de la prima biopsie.
Tratamentul antiviral nu se va prescrie în cazul unor afectări minime ale ficatului şi doar în absenţa cirozei decompensate (stadiul cel mai avansat al cirozei), având scopul de a încerca să elimine virusul, să evite sau să întârzie o evoluţie către ciroză şi apoi către un cancer de ficat (hepatocarcinom).
Vindecarea este posibilă, în mare măsură, mai ales în cazul hepatitei cu virus C.
Precizăm că idealul de vindecare în cazul hepatitei C este acela al dispariţiei virusului din sânge şi menţinerii acestei situații pe termen îndelungat. Anticorpii anti VHC vor fi prezenţi în corp pe tot parcursul vieţii!

Citește mai departe

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

« Inapoi la lista