HEPATITA cu virusul B – HBV

VACCINARE

Există vaccin doar antihepatita B.

În România, vaccinarea antihepatita B este inclusă în programul naţional de imunizări obligatorii la copii, fiind vaccinaţi toţi copiii în primele zile de naştere, încă din maternitate.

De asemenea, se recomandă vaccinarea pentru profilaxia preexpunere la virusul hepatitei B la persoanele cu risc crescut (expuse frecvent la virusul heptitei B):

  • pacienţii care necesită transfuzii de sânge sau tratamente cu derivate de sânge (plasmă, factori de coagulare);
  • personalul medical, paramedical;
  • personalul care lucrează în diverse instituţii de îngrijire: azile, case de copii, etc;
  • homosexualii, heterosexualii cu parteneri multiplii;
  • utilizatorii de droguri intravenoase;
  • candidaţii la transplant de organe;
  • contacții apropiaţi (familia) ai persoanelor bolnave;
  • lucrătorii din serviciile de poliţie, pompieri, armată.

Vaccinul are ca scop imunizarea împotriva infecţiilor cauzate de virusul hepatitei B, atât înaintea expunerii, cât şi după expunerea la virusul hepatitic B.
Profilaxia postexpunere la Ag HBs se realizează la persoanele nevaccinate care relatează o expunere recentă la virusul hepatitic B:
– înţepături cu ace utilizate de persoane infectate;
– contactul cu sânge sau produse de sânge de la persoane infectate;
– contact sexual cu o persoană purtătoare de Ag HBs sau bolnavă de hepatita cu virus B;
– nou-născuţii din mame cu AgHBs pozitiv.
Profilaxia postexpunere se face prin combinarea imunizării pasive cu cea activă, adică: administrarea de HBIG intramuscular cât mai curând postexpunere, urmată de schema completă de vaccinare împotriva hepatitei B, care trebuie începută, în primele 12 ore de viaţă la nou-născuţii din mame pozitive pentru AgHbs, în prima săptămână în cazul inoculării directe (înţepături) şi în primele 14 zile în cazul unui contact sexual posibil infectant. Administrarea HBIg şi a vaccinului se poate face în acelaşi timp, dar în locuri diferite.
Schema de vaccinare
Vaccinarea începe imediat după naştere, în primele 12 ore, iar următoarele doze se administrează la 2 şi 6 luni, concomitent cu DTP (Diftero-Tetano-Pertussis) şi VPOT (vaccinul antipoliomielitic viu atenuat). În prezent, pe plan naţional se utilizează un vaccin tetravalent DTP-Hep B, care înlocuieşte cele două vaccinuri administrate la 2 şi 6 luni. La vârsta de 9 ani, copiii vor primi o nouă doză de vaccin, pentru stimularea apărării imunitare, care se poate diminua în timp.

Rapelul

Practica rapelurilor sistematice nu este recomandată. Există, însă, cazuri în care este necesar să se verifice anual dacă vaccinarea este încă eficientă. Este vorba despre persoanele cu insuficiență renală cronică dializate şi persoanele imunodeprimate expuse riscului contractării VHB. Verificarea eficienţei vaccinului se face prin analiză cantitativă a anticorpilor anti-HBs.

Controlul post vaccinare se practică în următoarele situaţii:

  • Nou-născuţii din mame cu AgHBs pozitiv – eficacitatea vaccinării la naştere trebuie să fie evaluată prin căutarea AgHBs şi titrarea anticorpilor anti-HBs, începând cu luna a noua de viaţă, de preferat în a patra lună după administrarea ultimei doze de vaccin.
  • Orice persoană vaccinată este recomandat să verifice eficacitatea vaccinului prin titrarea anticorpilor anti-HBs.

Efecte secundare şi contraindicaţii

Efectele secundare sunt puţine şi tranzitorii: subfebrilitate, dureri abdominale, cefalee, astenie, ameţeală, erupţii cutanate, reacţii locale uşoare.

În cazul unei reacţii alergice puternice după administrarea primei doze de vaccin, nu se va mai continua vaccinarea.

În momentul de faţă nu există niciun studiu ştiinţific care să demonstreze relaţia de cauzalitate între vaccinarea antihepatita B şi apariţia diverselor afecţiuni autoimune, a sclerozei multiple sau a afecţiunilor demielinizante.

În cazul bolilor autoimmune sau a prezenţei altor patologii, este recomandat să se consulte medicul înainte de vaccinare.
Contraindicaţiile se referă la reacţiile anafilactice la diverşi constituenţi ai vaccinului (drojdia de bere) şi la boli febrile acute moderate sau severe.

Surse: http://www.who.int/immunization/diseases/hepatitisB/en/index.html

http://www.ms.ro/documente/6_51_327_a.htm  Citește mai departe

Share

Articole similare