HEPATITA cu virusul B – HBV

Simptomele hepatitei virale B

Hepatita B poate să treacă neobservată, la majoritatea bolnavilor aceasta fiind asimptomatica.
Între 10% – 30% dintre cazurile de hepatită acută, se pot manifesta prin: oboseală, greaţă, vărsături, sindrom pseudo-gripal şi îngălbenire.
Între 0,1% – 1% din cazurile de hepatită B pot evolua spre formele acute, spre o hepatită fulminantă (forma gravă şi mortală a bolii în absenţa transplantului hepatic).
Perioada de incubaţie a virusului hepatitei B este, în medie, de 75 de zile, dar poate varia între 30 şi 180 de zile.

Evoluţia hepatitei B

Se disting două faze ale bolii:

  • Hepatita acută – infecţia care are o perioadă de evoluţie mai mică de 6 luni. Ea survine la 6-12 săptămâni de la contaminare. Poate trece neobservată sau poate prezenta simptome în 1 din 2 cazuri.

Hepatita acută se poate complica cu o hepatită fulminantă care poate să apară la 1 din 1000 de cazuri (1 din 100 la adulţi). Presupune distrugerea masivă a ficatului, care nu-şi mai poate îndeplini funcţiile.
Aceasta poate conduce la tulburări de conştiinţă, apoi comă. Evoluţia, în absenţa transplantului hepatic, este gravă, ajungându-se la exitus în 90% din cazuri într-o perioadă de câteva zile, uneori chiar ore.
În caz de vindecare, nu vor exista sechele.

  • Hepatita cronică – infecţia a cărei perioadă de evoluţie depăşeşte 6 luni. Aceasta înseamnă că după faza de contaminare şi de infecţie acută, organismul nu a reuşit să elimine virusul.

Cronicizarea apare la mai puţin de 10% dintre cazurile de persoane contaminate cu virus hepatic B.
Infecţia cronică cu virus B poate fi inactivă – AgHBs inactiv (virusul există în ficat, dar nu produce leziuni) sau poate fi activă (reacţie inflamatorie la nivelul ficatului) responsabilă de apariţia fibrozei (formarea de cicatrici), putând duce în final la ciroză.
Gravitatea unei hepatite cronice nu se observă imediat. Ea depinde de mai mulţi factori: stadiul bolii în momentul descoperirii ei, importanța replicării virale, reacţia imunitară a organismului vis-à-vis de acest virus.
Există mai mulţi factori care pot agrava fibroza ajungându-se în final la ciroză şi cancer hepatic (hepatocarcinom):

  • consumul de alcool (bere, vin, alcool tare/tărie),
  • fumatul,
  • supraponderalitatea,
  • o vârstă înaintată în momentul diagnosticării,
  • prezenţa altor virusuri hepatitice (C şi/sau D),
  • coinfecția cu HIV.

Complicaţii extrahepatice
Virusul hepatitei B poate fi, de asemenea, responsabil de afecţiuni renale, dermatologice, neurologice sau sanguine.  Citește mai departe

Share

Articole similare