Stil de viaţă

Daţi click pe imagini pentru a deschide broşurile

  • Nu putem separa sănătatea fizică de sănătatea psihică şi de calitatea vieţii: toate acestea sunt interconectate. Sunt momente în viaţă când ne simţim devastaţi, lipsiţi de speranţă, obosiţi, depăşiţi de situaţie, cu convingerea că niciodată nu ne va fi mai bine, că depresia ne va însoţi ca o umbră grea. La pacienţii care trăiesc cu HIV sau care suferă de hepatite virale B şi C, hepatite cronice, ciroze, evoluţia bolii este influenţată negativ de depresie.  Echilibrul psihic este un ingredient deosebit de important pentru starea generală bună tuturor oamenilor, nu doar a persoanelor care trăiesc cu HIV, VHB sau VHC.
  • Un stil de viaţă sănătos este benefic oricărei persoane, fie că este sau nu infectată cu HIV sau cu virusurile hepatitice B sau C. Broşura despre exerciţiile fizice ne spune care sunt mişcările care se potrivesc în funcţie de afecţiunile pe care le ai sau de vârstă, fiind un instrument care ajută la stabilirea unui mod de viaţă sănătos.

  • Fie că eşti infectat cu HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C, fie că eşti o persoană fără probleme de sănătate, organizarea regimului alimentar este extrem de importantă. Echipa Baylor a pregătit o broşură din care se pot afla toate informaţiile de care un pacient are nevoie despre un stil de viaţă sănătos.

  • Un ajutor important în atingerea unui regim de viaţă sănătos este jurnalul alimentar. Documentul de mai jos oferă explicaţii referitoare la alimentaţia sănătoasă, colorată şi variată. Este necesar să realizăm că mâncarea are un rol mai important decât cel strict nutritiv, atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru cele bolnave. Jurnalul alimentar face parte din componenta de stil de viaţă a programului Baylor pentru bolnavii cu hepatite, dar este folositor oricărei persoane care doreşte să aibă un stil de viaţă sănătos.