Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul Româno-American pentru Copii a fost înființat pe 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost înființată legal în anul 2004.

Fundația Baylor Marea Neagră face parte din rețeaua Texas Children’s Global Health, un parteneriat între Baylor College of Medicine si Texas Children’s Hospital, cu sediul în Houston, Texas.

Texas Children’s Global Health este cea mai mare rețea de îngrijire și tratament având sediul la o instituție academică ce sprijină programe pentru copiii care trăiesc cu HIV. Rețeaua oferă asistență medicală pediatrică și maternală pentru populațiile vulnerabile din întreaga lume.

Centrul de Excelență Clinică a fost creat pentru a ajuta copiii infectați cu HIV din România la sfârșitul anilor ’90. La momentul înființării sale, centrul era cea mai mare clinică pediatrică din Europa care oferea îngrijire și tratament copiilor infectați cu HIV.

Centrul de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră și-a extins serviciile prin utilizarea experienței de îngrijire pe termen lung a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, adresându-se ulterior și persoanelor care trăiesc cu hepatită virală, diabet, COVID-19.

În urma agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, Centrul de Excelență Clinică a devenit, în aprilie 2022, și centru de asistență de urgență care facilitează accesul la servicii medicale persoanelor străine care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care se află pe teritoriul României, atât la Constanța, cât și la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, din județul Tulcea.

Fundația Baylor Marea Neagră oferă servicii complexe la Centrul Clinic de Excelență din Constanța și operează două centre de consiliere și testare în regiunea Dobrogea, precum și un laborator mobil de testare voluntară. De-a lungul anilor, Fundația Baylor Marea Neagră a oferit testare și consiliere gratuită pentru aproximativ 100.000 de persoane, asistență medicală și psiho-socială pe termen lung pentru peste 4.000 de pacienți cu HIV și hepatită și a sprijinit sistemul de sănătate cu donații de medicamente a căror valoare depășește 62 000 000 USD, precum și cursuri de formare profesională pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Anul 2022 a marcat lansarea programului de răspuns pentru persoanele străine care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care se află pe teritoriul României. Acest program și-a propus să faciliteze accesul la asistență medicală pentru populația strămutată din cauza războiului din țara vecină.

Viziune

Viziunea Fundației Baylor Romania este de a trăi într-o comunitate fără discriminare, capabilă să oprească trasmiterea unor infecții grave, cum ar fi HIV și hepatitele virale.

Misiune

Misiunea Fundației Baylor Romania este sa ajute comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire și îngrijire a bolilor infecțioase.

Valorile noastre sunt:

• Toate persoanele au dreptul să aleagă cum să se protejeze de bolile infecțioase și de suferința pe care acestea o generează la toate nivelurile (medical, social, psihologic etc);

• Noi credem că dezvoltarea personală, cooperarea și compasiunea sunt esentiale în adaptarea la provocările și crizele vieții;

• Noi credem în puterea schimbării comportamentului prin suport și educare continuă.

Direcțiile principale de acțiune ale Fundației Baylor România sunt:

• Prevenirea bolilor infecțioase (infecția cu HIV, hepatita B și C, tuberculoza, infecțiile cu transmitere sexuală, COVID-19);

• Testarea și serviciile de screening pentru HIV, hepatite și infectiile sexuale;

• Tratamentul direct pentru bolile menționate mai sus, diagnosticate în Cabinetele medicale ale Fundației Baylor (cabinetul de pneumoftiziologie, de obstetrica-ginecologie și stomatologie);

• Asigurarea accesului la alte tratamente asigurate de către guvern pentru boli infecțioase prin parteneriate publice-private sau private-private;

• Implicarea tinerilor și activismul social.