Fundatia Vodafone sustine ginecologul din programul “Copiii Pretosi”

In ultimii 6 ani, prin finantare Texas Children’s Hospital, Houston, Baylor Romania a avut fondurile necesare pentru a asigura prezenta constanta a unui ginecolog la Centrul de Excelenta. Din pacate acest program s-a finalizat si desi in primele trei luni ale anului pacientii au beneficiat de serviciile pro-bono ale dnei. dr. Mirela Paraschiv, era nevoie urgent de un partener local pentru a nu lasa pacientele fara acest cabinet medical esential. Oamenii de la Fundatia Vodafone, au acordat fondurile necesare pentru a plasa de urgenta un specialist la Centru, astfel sustinand continuitatea acestui serviciu unic. Noul ginecolog, dl. dr. Cristian Costandache isi va folosi expertiza pentru a limita efectele infectiei cu HIV la femeile asistate de Baylor si pentru a asigura sanatatea reproductiva si sexuala a pacientelor noastre.

Acum, pentru beneficiarii nostri, multumim noi oamenilor de la Fundatia Vodafone pentru sustinerea ginecologului de la Centrul Baylor pe intreg anul 2012.

Stiati ca?

O femeie infectata cu HIV are de cel putin 5 ori mai multe sanse decat o femeie seronegativa pentru a dezvolta cancer de col uterin? Mai mult decat atat, femeile seropozitive dezvolta forme de cancer mult mai agresive din cauza sistemului imunitar afectat, prognosticul de vindecare fiind in general mai rezervat. Cancerul este o cauza importanta de mortalitate si morbiditate la persoanele infectate cu HIV; de fapt, 30% – 40% dintre persoanele seropozitive, vor dezvolta o boala maligna in timpul vietii lor. In timp ce doar 5-10% din femeile care fac anual un test Papanicolau au un rezultat anormal, 28,82% din femeile seropozitive de la Baylor din 2011 au inregistrat modificari patologice.

Cancerul de col uterin este doar una dintre amenintarile pentru sanatatea acestor femei, si din nefericire, poate ca nu si cea mai importanta. Exista numeroase infectii oportuniste asociate cu HIV, iar tratamentul afectiunilor ginecologice obisnuite trebuie coroborat cu cel antiretroviral pentru a fi eficient. Tinand cont de complexitatea si permanentele schimbari si descoperiri din domeniul infectiei cu HIV si a sanatatii sexuale si reproductive, sustinerea acestui serviciu unic in tara nu poate fi realizata de voluntari, ci exclusiv de specialisti dedicati si pregatiti. De aceea, cheia implementarii cu succes a acestui proiect o reprezinta asigurarea resurselor umane.

Cabinetul ginecologic de la Baylor are urmatoarele roluri in comunitatea constanteana:

  • controlul raspandirii HIV in populatie, atat in privinta transmiterii orizontale (la partenerul sexual), cat si verticale (de la mama la fat). Acest cabinet a fost implicat direct in derularea proiectului Copiii Pretiosi, proiect de prevenire a transmiterii materno-fetale a HIV
  • controlul aparitiei si dezvoltarii maladiilor asociate HIV/SIDA ce pun viata in pericol, cancerul de col uterin fiind un exemplu relevant in acest sens. Toate femeile seropozitive, care nu prezinta modificari patologice pe testul Papanicolau sunt vaccinate gratuit pentru virusul Papiloma, gratie parteneriatelor locale, in speta cu Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta.
  • tratament medical avizat si adaptat nevoilor acestor femei, oferit de medic specialist cu experienta in problematica HIV.
  • suport medical interdisciplinar
  • suport psihologic oferit permanent beneficiarelor Centrului de Excelenta Clinica Baylor
  • acces la masuri de planificare familiala
  • cresterea calitatii vietii pacientelor seropozitive

Share

Articole similare