Experiența Baylor împărtășită participanților la Conferința Europeană de Psihologia Sănătății

cestea sunt doar câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă participanții la cea de a 28-a ediție a Conferinței Europene de Psihologia Sănătății, care s-a desfășurat la finele lunii august la Innsbruck, în Austria. Tema de anul acesta a fost “Dincolo de prevenire și intervenție, creșterea calității vieții”. La manifestare au fost prezenți peste 1000 de specialiști în domeniu din peste 80 de țări din întreaga lume. România a avut o reprezentare numeroasă, formată din cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, doctoranzi, dar și din alte categorii de psihologi.

Experiența Fundației Baylor Marea Neagră a fost împărtășită participanților de către directorul executiv, psiholog Ana Maria Schweitzer, în cadrul unei prezentări despre caracteristicile psihologice ale femeilor tinere din Constanța care trăiesc cu HIV. Cercetarea a permis echipei Baylor să învețe despre cele mai importante bariere care le impiedică pe tinerele seropozitive în luarea corectă a tratamentului zilnic, pentru o perioadă considerată în prezent nedeterminată.

„Se spune că dacă pacienții și-ar lua în cel puțin 80% dintre situații tratamentul exact în modalitatea indicată de medic, acest lucru ar duce la salvarea mai multor vieți omenești chiar decât descoperirea unui nou tratament. Psihologii lucrează în domeniul sănătații tocmai pentru a crea un mediu care să favorizeze tratarea sau vindecarea cu resursele actuale. Primul pas în găsirea celui mai potrivit mod de lucru cu pacientul este înțelegerea acestuia. În cadrul studiului desfășurat de Baylor ne-am întrebat dacă femeile seropozitive care au în îngrijire copii de vârstă mică au mai multe dificultăți în a-și lua tratamentul decât cele care nu sunt mame și dacă există o diferență între aceste două grupuri din punct de vedere socio-demografic. Evaluarea ne-a arătat faptul că, deși copiii nu reprezintă un obstacol suplimentar pentru femei în a-și lua corect tratamentul, totuși mamele au o stare de sănătate mai precară decât celelalte femei. Cunoașterea acestui risc crescut de progresie a bolii este importantă în prioritizarea intervențiilor echipei de la Centrul de Excelență. De asemenea, studiul a evidențiat faptul că pentru toate tinerele femei este nevoie de intervenții speciale pentru a le schimba o serie de credințe legate de tratament (cum ar fi credințele legate de dificultatea acestuia sau măsura în care sunt în stare să îl ia corect) și pentru a reduce nivelul de depresie, care reprezintă un obstacol important în luarea tratamentului. Studiul ne ajută astfel să prioritizam intervențiile psihologice la Baylor, lucrând țintit și potrivit nevoilor reale ale pacientelor noastre”, a spus Ana-Maria Schweitzer.

Sănătatea este starea de bine fizic, mental și social, nu doar absența infirmității sau a bolii. Bazându-se pe această definiție, Conferința Europeană de Psihologia Sănătații de anul acesta a reprezentat un forum productiv pentru profesioniștii hotărâți să dezbată și să caute căi de sprijinire a pacienților nu doar pentru a preveni sau diminua efectele bolilor cronice, dar mai ales pentru a le creste starea de bine.

Următoarea ediție a conferinței va avea loc anul viitor, în perioada 1-5 septembrie, la Limassol, în Cipru.

Share

Articole similare