Dacă sunteți din Dobrogea, vă testați pentru hepatite la Baylor

E gratuit. E rapid. E confidențial. Vă asigurați accesul la tratament! Suntem alături de dumneavoastră în această călătorie!

Programul de consiliere și testare în comunitate și cel de îngrijire medicală și psihosocială pe termen lung se dovedesc a fi esențiale pentru comunitate.

Ne permitem să spunem acest lucru deoarece prin intermediul acestora, Fundația Baylor Marea Neagră oferă, de peste un deceniu comunității din Dobrogea posibilitatea de a se testa pentru trei infecții: hepatitele virale B și C și HIV. Este primul pas pentru a avea acces la tratament.

Anual, aproape 10 000 de persoane contează pe serviciile pe care Baylor le oferă gratuit atât pentru a diagnostica aceste infecții tăcute cât și pentru tratarea bolilor cronice pe care cele trei virusuri le provoacă.

În fiecare an, la Baylor,

  • Se testează aproape 8 000 persoane;
  • Primesc servicii medicale, psihosociale și de navigare în sistemul public de sănătate peste 600 de persoane diagnosticate cu hepatite virale atât ca urmare a testării voluntare și gratuite în centrele de testare ale Baylor cât și ca urmare a referirii de către medicii de familie, după ce au fost diagnosticați de alte laboratoare de analize;
  • Primesc servicii medicale și psihosociale peste 1 000 de persoane care trăiesc cu HIV sau care sunt afectate de această infecție: parteneri ai persoanelor care trăiesc cu HIV, rude ale acestora.

Reducem costurile sociale și economice ale hepatitelor virale

Testarea și diagnosticarea timpurie a infecțiilor cu virusurile hepatitice B și C, dar și a celei cu HIV, sunt extrem de importante.

Calitatea vieții depinde de inițierea tratamentului cât mai aproape de momentul infectării. Aceste infecții, în cea mai mare parte a cazurilor, evoluează tăcut și ajung să fie diagnosticate atunci când boala a afectat deja ireversibil organismul și a scăzut dramatic calitatea vieții pacientului. Diagnosticarea timpurie și tratamentul  ne-au demonstrat că există viață și după aflarea unui asemenea diagnostic. Stau mărturie poveștile de viață ale pacienților noștri.

Unul dintre motivele pentru care acest lucru devine posibil este acela că Baylor oferă sprijinul psihosocial necesar pentru ca fiecare pacient care ne solicită serviciile să își îmbunătățească modul de autogestionare a stării de sănătate, de schimbare și de susținere pe termen lung a schimbărilor necesare de stil de viață.

Pe 28 iulie, atunci când Organizația Mondială a Sănătății marchează Ziua Internațională a Hepatitei ne alăturăm vocea tuturor organizațiilor care arată cât de importantă este testarea voluntară. Atunci când ne îmbolnăvim grav nu doar persoana noastră este afectată, boala unei persoane devine o povară pentru întreaga familie.

Anul în care Fundația Baylor Marea Neagră a fost supusă unui test de reziliență

Pentru prima dată de la înființare, pe 17 martie 2020, am fost puși în fața nevoii de transformare rapidă a unora dintre servicii și a întreruperii furnizării altor servicii. Astfel, criza sanitară ne-a constrâns să oprim serviciile de consiliere și testare voluntară pentru prima dată de la lansarea programului. Acesta a fost reluat la începutul lunii iunie, în condiții de siguranță.

Pacienții diagnosticați care au solicitat servicii medicale și psihosociale pe termen lung la Baylor au avut acces doar la servicii de telemedicină și teleconsiliere psihologică până pe 15 mai, când activitatea la sediul Centrului de Excelență Clinică a fost reluată.

Testarea salvează vieți!

Testarea trebuie să devină o practică obișnuită de monitorizare a stării de sănătate! Nu știm dacă se spune suficient de des: este nevoie de testare specifică deoarece infecțiile cu virusurile hepatitice nu pot fi depistate atunci când ne facem analizele uzuale de sânge.

28 iulie le oferă celor care nu s-au testat niciodată sau care consideră că au fost expuși la riscuri de infectare să conștientizeze importanța cunoașterii stării: programați-vă la testare. O faceți voluntar, gratuit, rapid și confidențial și în condiții de siguranță! (link)

Costurile sociale ale hepatitei în cifre la nivel mondial*

    -- 290 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală fără a ști că au această boală la nivel mondial
    -- 1,4 milioane de persoane mor din cauza unei hepatite virale
2/3 din toate cazurile de cancer hepatic sunt provocate de hepatitele B și C
    -- 257 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită cronică B
aproape 900.000 de oameni mor în urma infectării cu virusul hepatitic B, în principal din cauza cirozei și a cancerului hepatic
    -- 71 de milioane de persoane trăiesc cu hepatită C cronică
    -- 15-20 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu hepatită D. Virusul hepatitei D necesită replicarea virusului hepatitei B și afectează doar persoanele care au deja hepatită B. Coinfecția cu virusul hepatitic D este considerată cea mai gravă formă de hepatită virală cronică datorită evoluției rapide către cancerul hepatic și deces.
    -- 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitic E provoacă peste 3 milioane de cazuri simptomatice de hepatită fulminantă care poate fi fatală.
*date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății

De Ziua Mondială a Hepatitei vorbim despre decese care pot fi prevenite

  • Sunt disponibile vaccinuri pentru hepatitele A, B și E
  • Există tratamente eficiente care țin sub control hepatita B
  • Hepatita C este vindecabilă
  • Testarea regulată permite accesul la tratament în fazele timpurii ale bolii

Infecția nediagnosticată poate fi mortală!

Share

Articole similare