Cum a trecut 2019 la Baylor

Dacă sunteți ca noi, sunteți cu gândul la cozonaci și la vacanță, la cadouri și la cei dragi.Vă mai reținem puțin pentru că trebuie neapărat să vă povestim de ce a trecut 2019 atât de repede la Fundația Baylor Marea Neagră. Pe scurt, promitem:

Am continuat programul de consiliere și testare voluntară şi confidenţială, un program permanent, gratuit și rapid, aflat la dispoziția comunității din două județe, Constanța și Tulcea. Programul a funcționat la capacitate maximă. Vestea bună: ne găsiți aici și în 2020 dacă doriți să vă testați sau să vă retestați!

Avem beneficiari care au înţeles că trebuie să devină partenerii echipei multidisciplinare care le monitorizează starea de sănătate, să se străduiască să îşi schimbe viaţa în mai bine, înţelegând că ei sunt mai mult decât diagnosticul îngrijorător care le este comunicat. De aceea ne bucurăm alături de ei pentru toate victoriile pe care le obţin şi rămânem alături de aceştia atâta vreme cât ei simt nevoia de ajutor sub forma serviciilor medicale integrate, a consilierii sau a navigării în sistemul medical.

Programele de asistență medicală și psihosocială pe termen lung pentru persoanele care trăiesc cu HIV sau cu hepatitele B sau C a mers și el mai departe, și chiar au fost lansate noi direcții de monitorizare.

Astfel, pentru persoanele care trăiesc cu hepatita C, în 2019, la serviciile deja obișnuite de consiliere psihologică, navigare în sistemul public de sănătate, acoperirea costului unor analize medicale, persoanele care beneficiază la cerere de serviciile noastre au fost incluse în proiectul pilot „Prediabetul este reversibil!” care le oferă servicii specifice de testare și consiliere personalizată pentru a motiva și a susține comportamentele sănătoase cu scopul reducerii riscului de diabet de tip II. Se cuvine să spunem aici că echipa acestui proiect este compusă din membrii ai echipei Baylor care şi-au asumat sarcini suplimentare pentru a ajuta beneficiarii cu hepatita C să aibă o mai bună calitate a vieţii prin diminuarea riscului dezvoltării altor patologii. După evaluarea rezultatelor acestui proiect pilot, în 2020 vom putea lua decizia de extindere a noului serviciu pentru toţi beneficiarii sau chiar pentru populaţia generală.

Ne-am asigurat și în acest an că infecția cu HIV nu se transmite vertical, de la mamă la copil prin serviciile de monitorizare medicală și psihosocială pe durata sarcinii, precum și cele de monitorizare medicală la domiciliu în primele 18 luni de viață pentru copiii care se nasc în familii cu unul sau cu ambii părinți infectați cu HIV. Ca urmare a eforturilor combinate ale specialiştilor noştri, alte familii pot fi fericite că infecția cu care trăiesc părinții nu s-a transmis la copil, că speranţa lor pentru o viaţă sănătoasă se împlineşte peste o generaţie. Ce dar mai mare poate face un părinte pentru copilul său?

Ne-am implicat în continuare în viața beneficiarilor prin sutele de vizite de monitorizare efectuate de medicul, asistentul medical generalist și de asistentul social  la domiciliul beneficiarilor. Șoferii Fundației pot rescrie din memorie harta județului, iar echipele multidisciplinare au astfel posibilitatea de a recomanda în orice moment măsurile cele mai bine pentru gestionarea infecţiei cronice.

Ne-am dorit ca viitorii asistenţi medicali generalişti să aibă posibilitatea la Baylor să înveţe şi să exerseze tehnici medicale iar elevii Şcolii Postliceale George Emil Palade au fost primii interesaţi de cursurile complete de puncţie venoasă pe care le-am lansat în 2019. Vom continua şi în 2020, lărgind oferta: puncţia craniană nu va mai fi pentru cadrele medicale în devenire sau pentru cele aflate la început de drum în carieră o piatră de încercare.

Am continuat să fim prezenți în comunitate, unde am marcat cele două săptămâni Europene ale Testării printr-o activitate de testare voluntară la Universitatea Maritimă din Constanța și mai multe activități de informare la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din localitatea cu același nume, la Liceul Ion Bănescu din Mangalia și la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. Şi vom continua să fim prezenţi acolo unde comunitatea ne va chema, pentru a ne asigura că tinerele generaţii vor pleca la drum cu toate cunoştinţele necesare pentru a recunoaşte riscurile şi pentru a se putea feri de infectarea cu HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C.

Punem suflet și resurse financiare în multe proiecte alături de toţi partenerii din comunitate care fie se numără printre susţinătorii proiectelor noastre de la început, fie s-au alăturat pe parcurs ajungând să facă parte din comunitatea susţinătorilor Baylor, fie au ales să ne vină aproape în ultimul an. Ne bucurăm că ajutorul lor permite echipei noastre să ducă, cu competenţa şi voinţa necesare, binele acolo unde este cea mai mare nevoie. Le mulţumim tuturor acelora care permit, prin fondurile şi donaţiile îb bunuri pe care le direcţionează către Fundaţia Baylor, să ne îndeplinim misiunea.

Avem parteneri extraordinari în echipa Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, o echipă medicală cu care interacţionăm zilnic în cadrul Centrului de Excelenţă Clinică Baylor! Ne asigurăm lucrând cot la cot că beneficiarii primesc toate serviciile de care au nevoie, atunci când au nevoie.

Avem colaboratori pe care putem conta în întreaga comunitate medicală din Constanţa şi este momentul să le mulţumim că susţin, în funcţie de diferitele lor specializări, lupta pentru servicii mai bune pentru persoanele care trăiesc cu infecţii cronice. Ne bucurăm să vedem că discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV, VHB sau VHC în sistemul medical scade pe măsură ce personalul medical este mai bine informat şi vede, dincolo de practica medicală curentă şi de diagnostice, umanitatea pe care a ales să o slujească.

Avem colegi extraordinari! Fiecare dintre noi a trăit la maximum fiecare zi, a împărtăşit cu colegii, medici, psihologi, asistenţi medicali generalişti, asistenţi sociali şi navigatori de pacienţi experienţe unice: am râs, am plâns, ne-am bucurat împreună, am devenit mai buni, am învăţat unii de la alţii şi fiecare pe rând pentru a ne completa cunoştinţele astfel încât să putem ajuta mai bine. Alături de ei am celebrat 20 de ani de BIPAI, recunoscând meritele câtorva dintre eroii dintre noi. Am avut privilegiul de a învăţa de la profesionişti care şi-au dus bătăliile cu infecţia HIV în cel mai responsabil şi mai generos mod:

  • Mark Kline, fondatorul BIPAI (Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative at Texas Children’s Hospital). Insistenţele sale în a spune şi a dovedi că nimic nu este imposibil au schimbat fundamental viaţa copiilor care în anii 90 se confruntau nu doar cu infecţia şi efectele ei ci şi cu cei care credeau şi spuneau că nu este nimic de făcut;

 

  • Rodica Mătuşa, omul care a schimbat modul în care erau văzuţi cei care trăiau cu această infecţie, şi care a dedicat decenii din carieră, dincolo de munca în Spitalul de Boli Infecţioase şi, ulterior, în Centrul de Excelenţă Clinică Baylor al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, intergrării sociale şi şcolare a copiilor infectaţi cu HIV la Constanţa.

 

  • Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, omul care se asigură, împreună cu echipa pe care o coordonează, că beneficiarii serviciilor au cea mai bună viaţă posibilă. Ana-Maria este omul care veghează ca echipa să rămână unită, în jurul valorile enunţate de pionierii BIPAI şi trasează noile direcţii de dezvoltare şi diversificare a serviciilor pentru persoane care trăiesc cu boli cronice (HIV, hepatitele B şi C, diabet);

 

  • Ştefania Mihale, directorul de dezvoltare programe medicale al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, unul dintre oamenii care au constituit echipa iniţială şi care a contribuit la dezvoltarea şi întărirea acesteia. De la înfiinţarea Fundaţiei, Ştefania Mihale concepe proiecte pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

 

Am finalizat două proiecte de investiţii pentru modernizarea cabinetelor de testare din Policlinica 1 din Constanţa şi de la Spitalul de Boli infecţioase din Tulcea. Proiectele de investiţii au cuprins lucrări de igienizare, renovare şi modernizare, precum şi achiziţia de mobilier nou. Serviciile noastre de testare voluntară sunt cunoscute în comunitate de mulţi ani ca fiind uşor de accesat de toţi cei interesaţi. Ca urmare a investiţiilor făcute la începutul lui 2019, şi a lucrărilor de modernizare desfăşurate în cele două cabinete, acestea au câştigat un plus de atractivitate.

Iar voi, toţi cei care citiţi acum, la final de 2019 aceste rânduri, ne-ați ajutat să devenim mai buni, mai deschiși, mai competenţi! Vă mulţumim!

Vă dorim un 2020 extraordinar, generos, pe care să îl trăiţi cu bucurie, sănătoşi, cu inimile deschise și cu zâmbetul pe buze! Iubiți, fiți autentici, îmbrățișați-i pe cei dragi, bucurați-vă de fiecare experiență pe care o veți întâlni în anul care abia începe!

Pe noi ne veţi găsi în continuare la Centrul Clinic de Excelenţă Baylor, la centrele permanente de testare voluntară, gratuită, rapidă şi confidenţială din Policlinica 1 din Constanţa şi de la Spitalul de Boli Infecţioase din Tulcea şi în comunitate, acolo unde va fi nevoie de noi!

Staţi cu ochii pe noi! La începutul lui 2020 vă propunem să vă reţinem din nou atenţia, oferindu-vă spre lectură şi analiză Raportul anual Baylor 2019, în care veţi găsi informaţii mai multe şi mai precise despre activitatea Fundaţiei.

Vă invităm şi în 2020 să ne rămâneţi aproape! Fără susţinerea financiară sau donaţiile în bunuri de la parteneri, nu putem fi intermediari ai binelui în comunitate. Doar cu ajutorul vostru putem să ne asigurăm că persoanele care trăiesc cu infecţii cronice cu HIV, VHB sau VHC au cea mai bună viaţă posibilă, că sunt mai mult decât diagnostice şi că îşi împlinesc visurile, că îşi văd proiectele îndeplinite.

Haideţi să facem ca prietenia noastră bazată pe obiective împărtăşite să aducă mai multe fapte bune! Să punem omenia la locul său în comunitatea în care lucrăm!

Share

Articole similare