COVID-19

Suntem în plină pandemie de COVID-19. Viaţa tuturor a fost dată peste cap. Trăim o perioadă plină de incertitudini, în care lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Primul pas pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi este acela de a acționa pe baza unor informații corecte.

De aceea, Fundația Baylor a creat această colecție de informații la zi, pe care o puteți folosi astfel:

 • să vă informați despre COVID-19,

Ne dorim ca toate aceste resurse să vă ajute să traversaţi cât mai bine această perioadă care este plină de evenimente prin care trecem cu toţii pentru prima dată. 

Ce este  COVID-19?

Boala numită coronaviroză sau COVID-19 este  provocată de un coronavirus, SARS-CoV-2. Acest coronavirus face parte din aceeaşi familie cu coronavirusurile care au provocat epidemiile de SARS (sindrom respirator acut sever) şi MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu).

De ce reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătate?

 • riscul de contactare a infecţiei este mare ( fiecare persoana infectată transmite infecția altor 2 sau 3 persoane, de cele mai multe ori fără să știe);
 • se transmite atât de persoane care au simptome ,cât şi de către persoane fără simptome;
 • este un virus nou, deci încă se caută un vaccin sau tratamentul cel mai eficient;
 • evoluţia bolii poate fi bruscă și imprevizibilă.
Riscul de contactare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19 este unul ridicat. Acest lucru se reflectă în setul de măsuri de prevenire recomandate de organizaţii internaţionale – Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul European pentru Controlul Bolilor, sau pe cele impuse de autorităţile române – stare de urgenţă, măsuri de distanţare socială, de izolare şi de carantină.

Cât de contagios este SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19) ?

SARS-CoV-2 este de 2 ori mai contagios decât virusul gripal, dar este mult mai ucigător decât aceasta; specialiștii confirmă că din cauza bolii COVID-19 mortalitatea este de 10 – 20 ori mai mare decât la gripă.

Virusul persistă până la 37 de zile în organism (în medie 20), iar purtătorii devin contagioși cu 1 – 2 zile înainte de apariția simptomelor. Persoanele infectate sunt extrem de contagioase apoi în primele zile de la apariția simptomelor (care de cele mai multe ori sunt simptome comune cum ar fi febră, dureri în gât, rinoree etc).

De ce este acest virus diferit? 

Acest nou virus a luat pe nepregătite umanitatea. Fiind un virus nou, nu există încă tratament sau vaccin pentru el.Astfel, că el devine periculos și, chiar ucigător.  Epidemia a izbucnit în China, în regiunea Wuhan. În decembrie 2019, au fost înregistrate primele cazuri de „pneumonie de cauză necunoscută”, primele decese fiind raportate în ianuarie 2020.

De unde a apărut infecția COVID-19?

Oamenii de știință care au analizat ARN-ul acestui virus au demonstrat că acesta are multe lucruri în comun cu materialul genetic al liliecilor. Nu este ceva neobișnuit ca un virus să se transmită de la animale la oameni. Sunt foarte multe boli pe care le putem lua de la animale. Acestea însă sunt cunoscute de mult timp, iar oamenii de știință au avut timp să dezvolte tratamente și vaccinuri.

Cum a ajuns COVID-19 în România ?

Epidemia s-a răspândit iniţial în statele din sud-estul Asiei: Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Macau, Hong Kong şi la începutul anului 2020 au fost observate primele cazuri în Europa.

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut COVID-19 drept o pandemie, adică o boală infecțioasă foarte contagioasă și care se răspândește rapid pe tot globul.

În România:
   26 februarie - a fost înregistrat primul caz de infecţie cu noul coronavirus. 
   - 16 martie - a fost instituită starea de urgenţă
   - în luna aprilie s-au depăşit 4 700 de cazuri 
Declararea stării de urgenţă permite luarea de diferite măsuri în funcţie de gravitatea situaţiei, după evaluările Comitetului pentru Situații de Urgență. 
Măsurile sunt luate prin ordonanţe militare şi până în prezent au prevăzut:
   - închiderea unităţilor de învăţământ, a restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, cluburilor,
   - închiderea graduală a granițelor, 
   - limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone,
   - circulaţia persoanelor în anumite intervale orare.

Vezi mai mult