Ce trebuie să ştiţi despre dezinfecția și sterilizarea instrumentarului medical

Germicidele sunt substanțe care distrug germenii. În funcție de spectrul de acțiune, germicidele pot fi: virucide, fungicide, bactericide, sporocide și tuberculocide. Germicidele care acoperă tot spectrul asigură sterilizarea. Germicidele care acoperă aproape tot spectrul, cu excepția sporocidelor (distrug sporii de bacterii) asigură dezinfecția de nivel înalt.

Germicidele care sunt aplicate pe țesuturi vii și piele se numesc antiseptice, iar cele care sunt aplicate numai pe obiecte se numesc dezinfectante.

HIV, VHB și VHC au rezistențe diferite în mediu și față de mijloacele de dezinfecție fizice și chimice. Pentru distrugerea lor se recomandă dezinfecția de nivel înalt și sterilizarea.

Dezinfecția de nivel înalt se poate face folosind substanțe virucide (care distrug virusurile) avizate de Ministerul Sănătății.

Toate instrumentele chirurgicale, materialele textile și alte obiecte sau soluții care pătrund în țesuturi sau în sistemul vascular trebuie șa fie sterile (instrumente/obiecte CRITICE).

Toate dispozitivele medicale și materialele care urmează a fi sterilizate trebuie curățate prin metode fizice și dezinfectate chimic înainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat.

Curățarea (înlăturarea murdăriei organice și anorganice) instrumentelor și aparatelor medico-chirurgicale este urmată obligatoriu de dezinfecția acestora cu un dezinfectant etichetat și avizat ca dezinfectant pentru instrumentar de Ministerul Sănătății și pregătirea instrumentarului în vederea sterilizării.

Sterilizarea prin CĂLDURĂ

Căldură uscată

  • Sterilizator cu aer cald (pupinel sau etuvă): a fost și rămâne o metodă mult utilizată, atât în spitale cât și în unitățile ambulatorii). folosit la sterilizarea instrumentarului metalic, a obiectelor de sticlă și a obiectelor din ceramic. Sterilizarea se obține după 1 oră, la 180 grade C, sau 2 ore la 160 grade C.

Flambarea și încălzirea la roșu nu se folosesc pentru sterilizarea instrumentelor/obiectelor critice.

Flambarea: procedeu imperfect de sterilizare, utilizat astăzi doar în condiții de extremă urgență. Metoda constă în trecerea prin flacără a instrumentelor metalice, sau aprinzând alcoolul turnat peste instrumentele așezate într-o cutie metalică. În prezent metoda este folosită în laborator, pentru flambarea gurii eprubetelor și a gâtului fiolelor.

Încălzirea la roșu: realizează o sterilizare rapidă și relativ sigură, dar strică instrumentele și din această cauză se folosește numai pentru sterilizarea ansei bacteriologice și a vârfului pipetelor Pasteur în cadrul laboratoarelor medicale.

Căldură umedă

  • Vapori sub presiune (autoclav): folosit în spitale pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical, dar și a inventarului moale, tuburilor de dren, sondelor, a mănușilor de cauciuc.

Fierberea: a fost prima metodă de sterilizare utilizată. Astăzi fierberea se utilizează doar în condiții excepționale. Prin fierbere apa nu depășește 100 grade Celsius, deci o parte din germeni și virusuri nu sunt distruși (pentru a crește temperatura cu 2-3 grade, se adaugă în apă diverse substanțe).

Alcool

  • Nu asigură sterilizarea și dezinfecția de nivel înalt
  • Nu se recomandă pentru sterilizarea materialelor medicale și chirurgicale

Razele ultraviolete

Lungimea de undă a radiației violete se întinde între 328 nm până la 210 nm. Efectul bactericid maxim apare între 240-280 nm. Lămpile cu vapori de mercur emit mai mult de 90% radiații cu lungimea de undă 253,7 nm, care este aproape de maximul bactericid.

Folosirea radiației ultraviolete în sistemul sanitar se limitează doar la distrugerea microorganismelor din aer (particule în suspensie) și inactivarea microorganismelor de pe suprafețe.

Dezinfecția cu raze ultraviolete se folosește în completarea măsurilor de curățenie și dezinfecție chimică.

Mai multe informaţii pe http://baylor.ro/pentru-profesionisti

Share

Articole similare