Vrem să distrugem virusurile sau să le ținem de cald iarna?

Puțini oameni știu că trecerea prin flacără nu distruge în totalitate virusul hepatitei B, C și HIV. Flambarea și încălzirea la roșu nu se folosesc pentru sterilizarea instrumentelor/obiectelor critice.

Cu tote acestea, există încă practica de trecere prin foc a acelor, a foarfecelor sau a altor obiecte tăioase și înțepătoare care au venit în contact cu sânge sau fluide, spunându-se că în acest fel obiectul se sterilizează. Din păcate, astfel de cunoștințe false pot duce la transmiterea acestor virusuri, de aceea este foarte important ca oamenii să aibă informații corecte. Acesta este motivul pentru care Fundația Baylor a inițiat campania de educare intitulată Vrem să distrugem virusurile sau să le ținem de cald iarna?, o campanie care profita de anotimpul rece pentru a atrage atenția comunității asupra acestor aspecte. Campania se desfăsoară în prima parte a anului 2016, pe diferite canale media.

Flambarea este un procedeu imperfect de sterilizare, utilizat astăzi doar în condiții de extremă urgență. Metoda constă în trecerea prin flacără a instrumentelor metalice, sau aprinzând alcoolul turnat peste instrumentele așezate într-o cutie metalică. În prezent metoda este folosită doar în laborator, pentru flambarea gurii eprubetelor și a gâtului fiolelor. Încălzirea la roșu realizează prin trecerea obiectului prin flacără până devine incandescent. Este o sterilizare rapidă și relativ sigură, dar strică instrumentele. Din această cauză se folosește numai pentru sterilizarea ansei bacteriologice și a vârfului pipetelor Pasteur în cadrul laboratoarelor medicale.

HIV, VHB și VHC (virusul imunodeficientei dobândite, al hepatitei B și C) au rezistențe diferite în mediu și față de mijloacele de dezinfecție fizice și chimice. Cercetări recente au evidențiat faptul că petele uscate de sânge contaminat cu VHC pot rămâne infecțioase până la 6 săptămâni la temperatura camerei (22 de grade Celsius).

Pentru distrugerea celor trei virusuri se recomandă DEZINFECȚIA LA NIVEL ÎNALT ȘI STERILIZAREA. Dezinfecția de nivel înalt se poate face folosind substanțe virucide (care distrug virusurile). Aceste substanțe se pot procura din magazine și farmacii, fiind avizate de Ministerul Sănătății.

Toate instrumentele chirurgicale, materialele textile și alte obiecte sau soluții care pătrund în țesuturi sau în sistemul vascular trebuie șa fie sterile (instrumente/ obiecte CRITICE). Toate dispozitivele medicale și materialele care urmează a fi sterilizate trebuie curățate prin metode fizice și dezinfectate chimic înainte de a fi supuse unui proces de sterilizare standardizat. Curățarea (înlăturarea murdăriei organice și anorganice) instrumentelor și aparatelor medico-chirurgicale este urmată obligatoriu de dezinfecția acestora cu un dezinfectant etichetat și avizat ca dezinfectant pentru instrumentar de Ministerul Sănătății și pregătirea instrumentarului în vederea sterilizării.

Sterilizarea se poate face prin mijloace fizice (căldură) și prin mijloace chimice:

1. Prin utilizarea de căldură uscată: În sterilizator cu aer cald (pupinel sau etuvă).

2. Prin utilizarea de căldură umedă: Se folosesc vapori sub presiune (obținuți în autoclav).

3. Sterilizarea chimică: Se realizează cu produse biocide (distrugătoare de microorganisme) autorizate/înregistrate, conform prevederilor legale în vigoare, pentru instrumentele/ obiectele critice care nu suportă sterilizarea cu vapori sub presiune.

« Inapoi la lista