La Baylor, Fetița cu chibrituri se numește Selma

Selma și Emel sunt două surori asistate și monitorizate de Fundația Baylor Marea Neagră, fetițe care și-au pierdut mama la începutul lunii noiembrie a acestui an. Selma este infectată cu HIV, în vreme ce sora ei mai mică este declarată seronegativă. Surorile au rămas în grija bunicii materne și locuiesc într-o comună din județul Constanța, într-o cameră improvizată direct pe pământ, fără lumină, apă și căldură. Pentru a se încălzi, bunica a improvizat o sobă pentru care adună în permanență scânduri și surcele de pe câmp.

Mama fetițelor, infectată și ea cu HIV, a decedat la vârsta de 27 de ani din cauza complicațiilor survenite ca urmare a întreruperii tratamentului antiretroviral. În urma decesului acesteia s-au pierdut toate drepturile obținute atât de mamă, cât și de fetița bolnavă ca persoane cu handicap. De pensie de urmaș, nici nu poate fi vorba. Indemnizația copilului va fi încasată de familie abia după definitivarea procedurii privind plasamentul către bunică, fapt ce se va întâmpla cel mai devreme în luna februarie a anului viitor. Bunica nu obține venituri, singurii bani din care trăiesc la ora actuală fiind cei obținuți de concubinul acesteia care lucrează cu ziua prin comună. Impresionant este faptul că, în ciuda condițiilor precare de subzistență, atât bunica cât și partenerul ei se ocupă cu mare dragoste de cele două surori și fac tot ce le stă în putință pentru ca fetița mai mare să nu abandoneze școala.

Selma are 10 ani și 9 luni, este elevă în clasa a IV-a la o școală din Constanța și, din nefericire, este infectată cu HIV. Copila era analfabetă la preluarea ei de către fundație, iar prin eforturi conjugate din partea echipei Baylor, a cadrelor didactice, a familiei și a ei însăși, a reușit ca numai în doi ani să-și recupereze substanțial lipsurile. Pentru ca fetița să nu renunțe la școală, fundația împreună cu asistența socială de pe lângă primăria din localitatea in care locuieste, trebuie să găsească periodic suport financiar pentru a susține abonamentul pentru transportul până la Constanța, abonament care lunar se ridică la valoarea de 840 lei pentru două persoane, întrucât Selma trebuie însoțită, bunica fiind cea care se ocupă de transportul nepoatei sale.

Emel are 4 ani, este sănătoasă, dar nu merge la grădiniță, din lipsă de resurse. Fetița nu are prieteni de vârsta ei, singurele persoane cu care comunică fiind sora și bunica maternă.

Bunica celor două surori este, practic, eroina lor, ea asigurându-se ca, în ciuda dificultăților prin care trec, fetele să nu fie lipsite de dragoste, grijă și afecțiune. De-a lungul timpului în care echipa Baylor s-a ocupat îndeaprope de această familie, oferind o serie de servicii psihosociale și ajutor constând în produse, s-a putut observa cum această femeie a dovedit o mare responsabilitate și dragoste față de familia pe care o îngrijește. Mai mult de atât, această bunică nu a pus niciodată copiii în situații de risc și ascultă îndeaproape de sfaturile asistenților sociali de la Baylor. Fiecare „brumă” de bănuț o împarte între hrana fetelor și acoperirea costurilor pentru ridicarea unei case.

Prin eforturile Fundației Baylor făcute la primărie, familia a obținut un loc de casă în localitatea de domiciliu. Până la ora actuală au fost obținute de către asistenții sociali manageri de caz din cadrul fundației, toate autorizațiile, urmând ca din primăvară să se demareze lucrările de construcție. Planul casei a fost definitivat și aprobat cu sprijinul și implicarea echipei Baylor, iar bunica a strâns bani și a plătit eșalonat costul planului în valoare de 1600 lei.

Pentru a-și vedea visul cu ochii și anume să locuiască într-o casă a lor, în condiții minime de trai, familia trebuie mai întâi ajutată să depășească cu bine lunile de iarnă. În acest sens, ar avea nevoie în primul rând de lemne pentru foc (suma aproximativă necesară pentru a acoperi nevoia familiei ridicându-se la valoarea de 1000 lei), haine și alimente pentru cele două fetițe și materiale igienico-sanitare. De asemenea, un ajutor incontestabil ar fi cel referitor la orice contribuție financiară pentru susținerea abonamentului de transport (suma pe o lună atingând valoarea de 840 lei) care oferă șansa fetiței să își depășească umila condiție de viață.

În pragul sărbătorii de Crăciun, printr-un gest de omenie și altruism, ambiția micuței Selma de a merge la școală și neprețuita dragoste și grijă a bunicii pentru cele două surori, ar putea fi răsplătite.

Cei care se străduiesc merită să fie ajutați!

« Inapoi la lista