Arhiva

Baylor continua programul de testare gratuita!

In 2011, aproximativ 8000 de romani au profitat de oportunitatea oferita de Baylor, aceea de a-si cunoaste starea de sanatate la capitolul boli infectioase de tipul hepatitelor B, C si HIV. Dintre acestea 618 persoane au primit diagnostice nefavorabile (au avut rezultate reactive la teste) si au fost orientate catre servicii de specialitate, oferite de Spitalul Judetean si cel de Boli Infectioase din Constanta. Acesta reprezinta un procent de aproximativ 8% dintre cei testati.

Citeste mai mult

Peste 20.000 de persoane din întreaga țară au beneficiat în 2014 de ajutorul Baylor

Ne apropiem de finalul unui an în care prin eforturile echipei, dar și cu sprijinul vostru, am reușit să obținem rezultate remarcabile în lupta cu bolile infecțioase. Astfel, am oferit consiliere și testare pentru HIV și hepatite pentru peste 8700 de persoane.

Citeste mai mult

Pacienții nou diagnosticați cu HIV, cei mai receptivi la tratamentul preventiv antituberculos

Incă de la înființarea Fundației, echipa Baylor a avut o preocupare constantă și pentru coinfecțiile care pot afecta starea de sănătate a pacienților seropozitivi. Dintre acestea, infecția cu bacilul Koch (cel care determină tuberculoza (TB) este una dintre cele mai agresive, care necesită atenție medicală imediată.

Citeste mai mult

Norocos sau ghinionist

În toată literatura medicală citită de-a lungul anilor, în legatură cu SIDA, nu am remarcat nicăieri această alăturare de cuvinte, decât într-o singură publicație, referitoare la transmiterea infecției cu HIV.Se mai aprecia acolo că niciun factor, nicio activitate nu are un risc de 100% sau o siguranță așijderea. Așa e în lumea biologică!

Citeste mai mult

Fundația Baylor participă la Săptămâna Europeană de Testare pentru HIV

Săptămâna Europeană de Testare pentru HIV (European HIV Testing Week) a fost organizată pentru prima oară în 2013, în perioada 22-29 noiembrie. Aceasta a precedat celebrarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva SIDA, care are loc în fiecare an pe 1 decembrie.

Citeste mai mult

Optimism la puterea 26

A apărut numărul 26 al revistei Optimism, revistă realizată de colectivul Fundației Baylor Marea Neagră.

Citeste mai mult

Sesiune de consiliere psihologică pentru părinți la Cora City Parc

Câțiva părinți, clienți fideli ai Cora City Parc, au avut ocazia de a discuta despre obstacolele întâlnite în educația copiilor, cu o echipă de psihologi din cadrul Fundației Baylor Marea Neagră. Întâlnirea a fost posibilă ca urmare a parteneriatului pe care Cora îl are de mai mulți ani cu Baylor România.

Citeste mai mult

Echipa Baylor a vizitat sediul central al AmeriCares

Constanța, România - Reprezentanți ai Fundației Baylor au vizitat recent sediul AmeriCares din Connecticut, pentru a învăța mai multe despre modul de lucru de aici și pentru a face cunoștință cu noua conducere a organizației. Echipa Baylor a avut posibilitatea să vadă cum lucrează partenerii de peste 10 ani ai Baylor și să învețe modele de bune practici în desfășurarea programelor de susținere a sistemului de sănătate.

Citeste mai mult

Serviciul de planificare familială al Fundației Baylor – model pentru întreaga țară

Coordonatorul programului de planificare familială din cadrul Fundației Baylor, dr. Violeta Cîndea a participat la cea de a–III-a Conferință Națională de Planificare Familială din România, care s-a desfășurat la Bistrița. Tema de anul acesta a fost “20 de ani de planificare familială în România: actualități și perspective”.

Citeste mai mult

Fundația Baylor a primit distincția ONG de Nota 10

Fundația Baylor a primit din partea OMV Petrom distincția ONG de Nota 10. Trofeul și diploma au fost acordate în cadrul Galei Oameni de Nota 10 organizată de compania petrolieră la sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate.

Citeste mai mult

Grupurile terapeutice îi ajută pe pacienți să-si privească viața și cu alți ochi

Grupurile psihoterapeutice organizate periodic pentru pacienții seropozitivi ai Centrului de Excelență Baylor îi ajută pe aceștia să identifice situațiile problematice actuale sau anterioare și să găsească resurse pentru a trece mai ușor peste problemele cu care se confruntă din cauza diagnosticului și a tratamentului pe care trebuie să și-l administreze permanent. În funcție de tematica abordată, la finalul fiecărei întâlniri este citită o poveste terapeutică al cărei mesaj este legat de cele discutate.

Citeste mai mult

Oaspeți de seamă la Centrul de Excelență Baylor

Centrul de Excelență Baylor a primit oaspeți de seamă din țară și străinătate.

Citeste mai mult

Experiența Baylor împărtășită participanților la Conferința Europeană de Psihologia Sănătății

Exercițiile fizice influențează starea psihologică? Pot persoanele obeze să fie sprijinite pentru a adopta un stil de viață sănătos, prevenind astfel toate complicațiile pe termen lung asociate cu această afecțiune? Sunt aplicațiile de schimbare a comportamentului disponibile pe platformele telefoanelor mobile eficiente sau nu pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, să facă sport, să își ia corect medicamentele sau să își monitorizeze starea mentală? Există modalități noi de ajuta pacienții să își ia corect medicamentele? Cum pot fi sprijiniți tinerii pentru a adopta comportamente sănătoase precum folosirea prezervativului, vaccinarea sau consumul moderat de alcool?

Citeste mai mult

Programul de planificare familială al Baylor a început să dea roade

Numărul de nou-născuți în rândul familiilor monitorizate de Baylor a scăzut considerabil față de anul trecut. Potrivit specialiștilor Centrului de Excelență dacă anul trecut s-au născut 29 de copii din familii în care cel puțin un părinte este seropozitiv, anul acesta s-au născut doar 15 și, până la finele anului, nu se vor mai înregistra alte nașteri deoarece gravidele care sunt în evidență au sarcina foarte mică și vor avea copii abia anul viitor.

Citeste mai mult

Inimi deschise, vieți salvate

Copiii beneficiarilor Baylor precum și mamele acestora vor avea parte până la sfârșitul acestui an de analize medicale gratuite și de medicamente, ca urmare a donației primite din partea cora City Park și a clienților săi.

Citeste mai mult

Achiziția unui mini ultracongelator pentru Copiii Prețioși

Proiectul “Copiii prețiosi” derulat de Fundația Baylor, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în sprijinul copiilor proveniți din familii în care cel puțin un membru este seropozitiv, continuă și anul acesta.

Citeste mai mult

Avem grijă ca viața să meargă mai departe

Ca urmare a statisticilor îngrijorătoare cu privire la existența unui număr tot mai mare de cazuri de hepatita B și C în Romania, Fundația Baylor Marea Neagră împreună cu Fundația AbbVie din Statele Unite ale Americii au pus bazele unui proiect de testare și îngrijire pe termen lung pentru hepatite.

Citeste mai mult

Mii de locuitori ai zonei costiere vor fi informați anul acesta cu privire la bolile infecțioase

Parteneriatul Baylor-OMV Petrom, în cadrul proiectului de consiliere și testare, pune accent, în 2014, pe informarea adulților din zona costieră a Mării Negre.

Citeste mai mult

Peste 200 de mii de persoane afectate de HIV asistate de centrele Baylor din întreaga lume

Săptămâna trecută s-a desfășurat la Johannesburg cea de a XVI-a Întâlnire Anuală a Membrilor Rețelei (Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative) BIPAI, organizată de echipa Fundației Baylor Marea Neagră din România.

Citeste mai mult

Specialiștii Baylor instruiți de un doctor în psihologie de la Universitatea din Amsterdam

Echipa Baylor a fost instruită, timp de două zile, de către un specialist de la Universitatea din Amsterdam. Este vorba despre Alexandra Dima, doctor în psihologie și cercetător în cadrul Şcolii de Cercetare a Comunicării din Amsterdam, Departamentul de Comunicare, Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Comportamentale, din cadrul Universităţii din Amsterdam și un colaborator de tradiție al Fundației Baylor.

Citeste mai mult

Fundația Baylor organizează la Johannesburg întâlnirea anuală a rețelei BIPAI

Cea de a XVI-a întâlnire a membrilor rețelei Baylor International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI), care va avea loc anul acesta în perioada 3-5 iunie, la Johannesburg, în Africa de Sud, va fi organizată de către Fundația Baylor, reprezentantul BIPAI în Romania.

Citeste mai mult

Ajutoare de milioane de dolari pentru spitalele românești

15 donații de produse medicale și suplimente nutritive au fost făcute de la începutul anului și până în prezent de către Fundația Baylor Marea Neagră unor spitale partenere din întreaga țară. Acestea au fost efectuate în cadrul programului de extindere a donațiilor de medicamente şi consumabile sanitare către o reţea de instituţii medicale specializate, de pe întreg teritoriul României, program care a fost posibil ca urmare a unui parteneriat încheiat între Fundaţia Baylor-Marea Neagră şi Fundaţia AmeriCares, cu sprijin financiar din partea Chevron.

Citeste mai mult

Rezultatele proiectului de testare Baylor împărtașite profesioniștilor de la Simpozionul Cajal

Rezultatele Programului de consiliere și testare voluntară pentru HIV și Hepatita B și C în Dobrogea, al Fundației Baylor, au fost aduse la cunoștința participanților la ediția a IX a a Simpozionului “Academician Nicolae Cajal”. Manifestarea s-a desfășurat săptămâna aceasta la București în același timp cu Conferința de Primăvară a Federației Europene a Academiilor de Medicină (FEAM).

Citeste mai mult

Cursurile de educație medicală continuă ale Baylor atrag tot mai mulți participanți

Prezență numeroasă la cursurile de educație medicală continuă organizate la Tulcea de către Fundația Baylor Marea Neagră. Cele peste 100 de persoane participante (medici de diferite specialități, asistenți medicali, medici dentiști, biologi, chimiști și biochimiști) au fost încântate de modul în care s-au desfășurat cele două sesiuni și de multitudinea de informații furnizată de lectori.

Citeste mai mult

Pompierul Zahăr Ars revine în grădinițele din județul Constanța

Pompierul Zahăr Ars își continuă și în 2014 aventurile în grădinițele din județul Constanța. După ce anul trecut s-a derulat în grădinițele din comunele și satele constănțene și a înregistrat un succes răsunător, proiectul “Aventurile Pompierului Zahăr Ars la malul mării” vizează de această dată localitățile din zona costieră a Mării Negre.

Cu susținere financiară din partea OMV Petrom echipa de păpușari a Fundației Baylor Marea Neagră își propune să poposească în unitățile de învățământ preșcolar din cele 18 localități cu ieșire la mare din județul Constanța.

În această perioadă are loc recrutarea voluntarilor-păpușari care, ulterior, vor face repetiții pentru a pune la punct toate detaliile reprezentației. În intervalul septembrie – decembrie 2014 trupa va face două deplasări pe lună, într-o deplasare fiind cuprinse 1-3 grădiniţe, cu tot efectivul de grupe disponibil. Acest proiect se estimează că va avea ca beneficiari direcţi aproximativ 900 de copii.

Citeste mai mult

Love Plus – un partener de nădejde al Fundației Baylor

O nouă donație de prezervative pentru beneficiarii fundației a fost făcută de Love Plus. 21600 de prezervative au fost puse la dispoziția departamentelor psihosocial, medical și de testare rapidă, astfel încât acestea să ajungă în cel mai scurt timp la persoanele care au nevoie de ele.

“Tinerii ar trebui să înteleagă că folosirea prezervativului nu este o modă sau o obligație, ci o opțiune. Dar ceea ce este important este faptul că această opțiune denotă responsabilitate, cunoaștere, dorința de a fi sănătos și grija față de propria persoană.

Citeste mai mult

“Vedeți, Doamnă Doctor, unde am ajuns?”

Munca de o viață în slujba persoanelor infectate și afectate de infecția cu HIV își arată roadele. Echipele de asistenți sociali și medicali ai Baylor, care au mers atâția ani pe teren alături de Dr. Mătușa au învățat de la aceasta ce trebuie făcut în cazul vizitelor la domiciliu astfel încât, în prezent, medicul doar supervizează activitatea și intervine când este nevoie de evaluări mai sofisticate care necesită un specialist. Ultima vizită la domiciliul beneficiarilor, care a constituit un adevărat tur de forță, deoarece au fost văzute și evaluate într-o singură zi 26 de persoane, mame și copii, a reprezentat pentru medicul care și-a dedicat viața persoanelor seropozitive un motiv de satisfacție imensă.

Citeste mai mult

Sănătatea copilului și a femeii în atenția specialiștilor din rețeaua BIPAI

Directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, Ana-Maria Schweitzer, a fost singurul reprezentant al României la două manifestări științifice internaționale de prestigiu care au avut loc la finele lunii martie în Houston, SUA. Cea de a 24-a ediție a Colocviului Internațional Anual al Spitalului de Pediatrie din Texas, (Texas Children’s Hospital-TCH) desfășurat în perioada 24-26 […]

Citeste mai mult

Universitatea din Amsterdam, noul partener al Fundației Baylor

Specialiști din cadrul unei universități europene de prestigiu vor lucra de anul acesta împreună cu membrii echipei Baylor la proiecte de amploare care au drept scop îmbunătățirea stării de sănătate a beneficiarilor fundației.

În acest sens Fundația Baylor Marea Neagră a încheiat un parteneriat cu Şcoala de Cercetare a Comunicării din Amsterdam (ASCoR), Departamentul de Comunicare, Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Comportamentale din cadrul Universităţii din Amsterdam. ASCoR este cel mai mare institut de cercetare de profil din Europa și printre cele mai mari din întreaga lume.

Scopul colaborării este dezvoltarea de intervenţii comportamentale în concordanţă cu ultimele progrese teoretice şi metodologice din domeniul sănătăţii şi aderentei.

Citeste mai mult

Proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților infectați cu HIV

Fundația Baylor Marea Neagră va derula, de anul acesta, cu sprijinul companiei Janssen Romania, două proiecte de anvergură, care să vină în sprijinul persoanelor infectate cu HIV.

Primul se numește „Dezvoltarea unui manual ştiinţific de susţinere a aderenței la terapia antiretrovirală înalt activă (HAART)”. Acesta va fi desfăşurat în parteneriat direct cu Şcoala de Cercetare a Comunicării din Amsterdam (ASCoR), Departamentul de Comunicare, Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Comportamentale din cadrul Universităţii din Amsterdam. Scopul proiectului este crearea unui cadru teoretic care să permită dezvoltarea ştiinţifică şi implementarea intervenţiilor adaptate pentru grupuri de pacienţi îndelung tratați cu antiretrovirale şi care întâmpină probleme în administrarea corectă și continuă a terapiei.

Citeste mai mult

ÎNGRIJIREA PACIENŢILOR DIN ROMÂNIA SUSŢINUTĂ PRIN GENEROZITATEA CHEVRON

Corporaţia Chevron, Fundaţia AmeriCares şi Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative Texas Children’s Hospital (BIPAI) şi-au unit forţele, ca reacţie la deficitul de resurse din sistemul medical românesc, pentru dezvoltarea unui program care va sprijini îngrijirea pacienţilor şi va creşte accesul acestora la medicamentele esenţiale. Proiectul presupune parteneriatul dintre Fundaţia Baylor-Marea Neagră şi […]

Citeste mai mult

Raportul anual 2013 – jurnalul unei perioade pline de realizări

Raportul anual al Fundației Baylor pentru anul 2013 a fost finalizat și poate fi vizionat pe baylor.ro. Publicația prezintă, în cele 24 de pagini, activitatea tuturor departamentelor fundației, proiectele încheiate, dar și cele în desfășurare.

Așa cum spunea și Mike Mizwa, Vicepreşedintele Consiliului Director al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, anul 2013 a fost cel în care s-au împlinit 15 ani de când BIPAI și-a început activitatea în România. “În 1998, reţeaua BIPAI (Baylor International Pediatrics AIDS Initiative) a făcut primul pas pentru a pune bazele unui centru de excelenţă pentru copiii care trăiau cu HIV. Am deschis oficial porţile în anul 2000, iar astăzi continuăm să ne dezvoltăm pentru a satisfice nevoile medicale ale pacienţilor noştri şi ale familiilor acestora din judeţul Constanța.”

Citeste mai mult

Îngrijirea pacienților din România susținută prin generozitatea Chevron

Corporaţia Chevron, Fundaţia AmeriCares şi Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative Texas Children’s Hospital (BIPAI) şi-au unit forţele, ca reacţie la deficitul de resurse din sistemul medical românesc, pentru dezvoltarea unui program care va sprijini îngrijirea pacienţilor şi va creşte accesul acestora la medicamentele esenţiale. Proiectul presupune parteneriatul dintre Fundaţia Baylor-Marea Neagră şi Fundaţia AmeriCares, iar Chevron s-a angajat să finanţeze, pe o perioadă de mai mulţi ani, medicamente şi consumabile medicale pentru mai multe spitale partenere din România.

Citeste mai mult

Situație critică pentru pacienții infectați cu HIV din județul Constanța

Persoanele seropozitive din județul Constanța sunt în pragul disperării de teamă că vor rămâne fără medicamentele necesare pentru tratarea infecției cu HIV. Ele spun că, dacă în mod normal se deplasau o dată sau de două ori pe lună să-și primească medicamentele, în prezent sunt chemate tot mai des deoarece stocul de medicamente este aproape epuizat și li se dau pastile doar pentru câteva zile. Multe dintre ele vin de la distanțe mari și sunt nevoite să cheltuie puținii bani pe care îi au pe bilete.

Citeste mai mult

Mii de dobrogeni au beneficiat de programul de consiliere și testare al Baylor

Programul de Consiliere și Testare Voluntară pentru depistarea HIV și pentru hepatita B și C derulat de Baylor în Dobrogea a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de beneficiari. El a fost demarat în 2007, când se făcea testare și consiliere doar pentru infecția cu HIV și extins în 2010 și la hepatita B și C. Doar în 2013, au fost realizate 8649 de testări. Peste 82% dintre acestea, adică 7124, au fost susținute financiar de Compania Chevron România, care a înțeles importanța programului și s-a implicat activ în derularea lui.

Citeste mai mult

Vaccinurile schimbă lumea

În sfârşit şi în România, când se vorbeşte de politica sanitară a unei ţări este considerată o prioritate prevenirea bolilor. Dacă ne referim la profilaxia cu vaccinuri, reamintim că acestea constituie una din marile poveşti de succes din istoria sănătăţii individuale şi publice. Ele au ajutat omenirea să scape de variolă, ne pregătim pentru eradicarea poliomielitei, salvează anual vieţile a milioane de oameni, reducând suferinţa şi costurile asociate cu maladiile infecţioase.

Istoria vaccinologiei remarcă progresele biomedicale şi tehnologice, care să ducă la o siguranţă din ce în ce mai mare: de la vaccinuri vii atenuate sau inactivate, la tehnologia ADN–ului recombinant (HBV, HPV), la “vaccinologia inversă genomică “. Cu toate acestea, dezvoltarea de vaccinuri de ultima generaţie este limitată de înţelegerea răspunsului imunitar uman, care protejează împotriva anumitor bacterii, virusuri sau paraziţi. Cercetarea fundamentală prioritară actuală abordează “Proiectul Vaccinurilor Umane “, încercând să rezolve principalele probleme care împiedică, în momentul de faţă, dezvoltarea de vaccinuri pentru boli precum SIDA, TBC şi malaria.

Citeste mai mult

DB Schenker sprijină reluarea programului de testare gratuită pentru depistarea infecțiilor cu HIV și hepatita B și C

558 de persoane din județul Constanța au beneficiat de testare gratuită pentru infecția cu HIV, hepatita B și C, în luna ianuarie, cu sprijinul companiei DB Schenker. Acest sprijin este esențial, la început de an, pentru a asigura continuitatea programului, la Constanța.

Consilierea și testarea rapidă se realizează de către Fundația Baylor din 2007, fără întrerupere și asigură acces grupurilor vulnerabile la testare gratuită pentru infecția cu HIV, hepatita B și C.

Citeste mai mult

DB Schenker sprijină reluarea programului de testare gratuită pentru depistarea infecțiilor cu HIV și hepatita B și C

558 de persoane din județul Constanța au beneficiat de testare gratuită pentru infecția cu HIV, hepatita B și C, în luna ianuarie, cu sprijinul companiei DB Schenker. Acest sprijin este esențial, la început de an, pentru a asigura continuitatea programului, la Constanța.

Consilierea și testarea rapidă se realizează de către Fundația Baylor din 2007, fără întrerupere și asigură acces grupurilor vulnerabile la testare gratuită pentru infecția cu HIV, hepatita B și C.

Citeste mai mult

Cabinetele de Stomatologie și Ginecologie și-au prelungit programul de lucru

De anul acesta, ca urmare a numărului mare de solicitări, lucratorii Serviciului de Stomatologie și ai celui de Obstetrică-Ginecologie, din cadrul Centrului de Excelență Baylor, și-au prelungit programul de lucru. Cadrele medicale de la cabinetul stomatologic spun că în cele două zile pe săptămână în care cabinetul era deschis cele patru ore destinate oferirii de servicii de medicină dentară erau insuficiente, mai ales în cazul în care pacienții aveau nevoie de lucrări complexe care necesitau timp de lucru îndelungat.

Citeste mai mult

Un medic rezident american face parte anul acesta din echipa Baylor

Echipa Centrului de Excelență Baylor are anul acesta un nou membru. Este vorba de medicul american, Gregory Valentine, care este în cel de al doilea an de rezidențiat la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, în cadrul Spitalului de Copii din Texas.

În urma colaborării pe care Colegiul Baylor o are cu Spitalul de Boli Infecțioase și Fundația Baylor s-a solicitat ca, în cadrul rezidențiatului în pediatrie Gregory Valentine să desfășoare activitate medicală cu caracter umanitar în România, în cadrul secției de pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, sub coordonarea medicului Claudia Simona Cambrea. De asemenea, în paralel cu activitatea la Spitalul de Boli Infecțioase medicul american va fi și consultant medical în cadrul Centrului de Excelență Baylor. Acesta și-a început deja activitatea la centru unde a făcut cunoștință cu personalul și cu o parte din beneficiari.

Citeste mai mult

Direcționează 2% din impozitul pe veniturile obținute în 2013 către Fundația Baylor

Distrugerea virusurilor hepatitice B și C și a virusului HIV de pe instrumente nu se realizează prin folosirea spirtului, a lămpilor cu ultraviolete sau a flăcării. Aceste metode sunt des folosite de populație care, din lipsa de informare, apelează la ele gândind că este de ajuns pentru a se proteja de o eventuală infecție cu cele trei virusuri. Fundația Baylor Marea Neagră informează cetățenii asupra metodelor corecte de distrugere a virusurilor hepatitei B și C și a HIV și, în plus, oferă celor care doresc posibilitatea de a se testa gratuit pentru a-și verifica starea de sănătate.

Citeste mai mult

Profesorul Mark Kline va primi premiul Programului Global de Cercetare Pediatrică

Președintele Reţelei Baylor (cunoscută ca Baylor International Pediatric AIDS Initiative, din Houston, Texas), Prof. Mark W. Kline va fi distins anul acesta cu premiul Programului Global de Cercetare Pediatrică, pentru contribuția deosebită adusă în domeniul Sănătății Globale a Copilului.

Membrii Comitetului de Selecție au avut de ales dintr-un grup remarcabil de persoane nominalizate. Dr. Kline a fost selectat și i se acordă premiul în acest an pentru rolul său în schimbarea modului de îngrijire a copiilor la nivel global, pentru aportul său în crearea competențelor personalului medical și pregătirea personalului de conducere, dar şi pentru implementarea propriu-zisă de programe care au revoluţionat îngrijirea copiilor cu HIV/SIDA în România și opt țări africane.

Citeste mai mult

Peste 1000 de preșcolari au asistat anul acesta la „Aventurile Pompierului Zahăr Ars”

Proiectul „Aventurile Pompierului Zahăr Ars”, implementat de Fundația Baylor Marea Neagră în grădinițele din mediul rural din județul Constanța, a ajuns la final. Realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și cu finanțare de la COSMOTE România, acesta a avut ca obiectiv îmbunătățirea abilităților de păstrare a igienei personale în rândul copiilor preșcolari prin […]

Citeste mai mult

Încă un an de parteneriat Baylor-Love Plus, încă un an de grijă pentru sănătatea constănţenilor

O nouă donație de prezervative Love Plus a sosit la finele lunii noiembrie la sediul Centrului de Excelență Clinică Baylor. Pentru persoanele infectate cu HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C, prezervativul este UNICUL mijloc prin care se poate preveni în cuplu transmiterea virusurilor sau suprainfectarea. Aşadar, în absenţa acestor mijloace, viaţa partenerilor de […]

Citeste mai mult

Generozitatea ca model de bussiness

Luna cadourilor se arată interesantă pentru Fundația Baylor Marea Neagră. După primirea premiului “Cea mai inovatoare organizaţie membră a Reţelei Sociale din regiunea Sud-Est” iată că unul dintre patenerii fundației, Trattoria DueModi, donează 5% din banii încasați luna aceasta pentru a fi folosiţi pentru ajutorarea copiilor născuţi de femei infectate cu HIV. Ne îndreptăm uşor, […]

Citeste mai mult

Campania “Avem nevoie de lapte” premiată la Gala “Acționăm Responsabil”

Fundația Baylor Marea Neagră a primit, în cadrul Galei Acționăm Responsabil” un premiu la categoria “Cea mai inovatoare organizaţie membră a Reţelei Sociale din regiunea Sud-Est”, pentru campania “Am nevoie de lapte”. Deșfășurat pe 5 decembrie la București evenimentul a reunit aproximativ 250 de profesioniști, experți și lideri din domeniul responsabilității sociale. La această gală […]

Citeste mai mult

În 2013, Fundația Baylor a descoperit 35% dintre cazurile noi de infecție cu HIV din Dobrogea

Un bilanț al activității derulate în sprijinul comuniătii din Constanța și Tulcea efectuat de membrii Fundației Baylor, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA a dus la concluzia că eforturile depuse în cei peste șase ani de derulare a programului de testare gratuită pentru HIV au fost răsplătite. Astfel, mai mult de o […]

Citeste mai mult

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA sărbătorită de organizațiile neguvernamentale din Constanța

În această perioadă țările din Europa organizează ”Săptămâna de testare HIV „ (22-29 noiembrie) care are drept scop determinarea unui număr cât mai mare de persoane să afle dacă sunt infectate sau nu, pentru a reduce numărul de diagnostice târzii. Această acțiune precede Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA care se sărbătorește pe 1 decembrie. […]

Citeste mai mult

Specialiștii Baylor din întreaga lume – lideri în cercetarea infecției cu HIV la copii

Jurnalul Oficial al Societății Internaționale SIDA a publicat în luna noiembrie un număr special dedicat infecției cu HIV la copii. Publicația cuprinde 12 articole, iar mai mult de 10 dintre autorii acestora sunt specialiști care lucrează în cadrul rețelei Baylor Internaţional Pediatric AIDS Iniţiative (BIPAI). Lucrările au la bază “Planul Global pentru eliminarea noilor infecții […]

Citeste mai mult

Fundaţia Baylor – cea mai inovatoare organizație

Fundația Baylor Marea Neagră a fost nominalizată pentru a primi un premiu în cadrul Galei ”Acţionăm Responsabil!” ce se va desfășura pe 5 decembrie, la București. Potrivit organizatorilor, la eveniment sunt aşteptaţi să participe aproximativ 250 de profesioniști, experți și lideri din domeniul responsabilității sociale. Fundația Baylor a fost nominalizată la categoria “Cea mai inovatoare […]

Citeste mai mult

Pas înainte in înțelegerea psihologiei pacienților cu HIV care urmează tratament antiretroviral

Un studiu cu privire la determinanții psihologici ai aderenței la tratamentul antiretroviral al beneficiarilor Centrului de Excelență Baylor a fost publicat anul acesta în Journal of HIV/AIDS & Social Services. Cercetarea științifică intitulată “Model de abilități informațional-motivațional-comportamentale la aderența la tratamentul antiretroviral în rândul adulților tineri din România” a fost realizată de Baylor România în […]

Citeste mai mult

Sesiuni de formare continuă la Fundația Baylor

Sute de cadre medicale și studenți la medicină și stomatologie au participat anul acesta la cursurile de formare medicală continuă organizate de Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța. Acestea au fost susținute de o parte dintre formatorii autorizați din cadrul fundației, dr. Rodica Mătușa, medicul Violeta Cândea și medicul Emanoil Vasiliu, la care anul acesta […]

Citeste mai mult

Echipele psihomedicale ale Fundației Baylor – îngeri păzitori ai beneficiarilor din întreg județul

Peste 750 de persoane au beneficiat în primele nouă luni ale acestui an de asistență din partea serviciului psihosocial al Fundației Baylor Marea Neagră. Cu o echipă formată din șase asistenți sociali și psihologi s-au realizat peste 1500 de sesiuni de consiliere, atât cu persoanele infectate, cât și cu partenerii acestora și cu ceilalți membri […]

Citeste mai mult

ROMATSA, partener de nădejde în proiectul “Inima”

Inimile beneficiarilor Fundației Baylor pot fi monitorizate și eventualele afecțiuni ale acestora, diagnosticate cu ajutorul unui electrocardiograf modern achiziționat cu sprijinul Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) și al altor sponsori inimoși. Acest aparat, în valoare de aproximativ 3400 de euro a fost deja pus în funcțiune la sfârșitul lunii septembrie la Centrul […]

Citeste mai mult

Urgență medicală: Persoanele cu HIV din Europa au nevoie de servicii de calitate

Deși suntem obișnuiți să credem că în Europa serviciile medicale sunt bune și foarte bune, Profesorul Jens Lundgren de la Universitatea din Copenhaga a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii calității serviciilor de îngrijire acordate persoanelor seropozitive din Europa. Acest lucru este cerut în contextul creșterii incidenței HIV (numărului de cazuri noi) în Europa și a ratei […]

Citeste mai mult

Europa se confruntă cu o creștere de aproximativ 35 % a numărului de persoane nou infectate cu HIV rezistent la medicamente

Numărul de persoane din Europa care au fost infectate cu o tulpină de virus HIV rezistentă la medicamente a crescut cu aproximativ 35 %, din 2003, deși prevalența (numărul total de cazuri) rezistenței la medicamente în rândul populației a rămas stabilă. Aceste date reies dintr-un studiu prezentat la cea de a XIV-a Conferință Europeană despre […]

Citeste mai mult

Creștere alarmantă a incidenței HIV în România în rândul consumatorilor de droguri injectabile

Trimisul Special al Secretarului General al ONU pe problematica HIV în Europa de Est și Asia Centrală, Profesorul Michel Kazatchkine a avertizat Uniunea Europeană că trebuie să acționeze imediat pentru că statele baltice și România au dificultăți legate de controlul infecției cu HIV. În deschiderea lucrărilor celei de a XIV-a sesiuni a Conferinței Europene despre […]

Citeste mai mult

Angajații ING Bank au alergat pentru salvarea inimilor copiilor cu mame seropozitive

74 de angajați ai ING Bank au participat la cea de-a șasea ediție a “Bucharest International Marathon”, eveniment ce a reunit peste 8000 de persoane din 51 de țări, sportivi de performanță sau iubitori ai sportului. Desigur că până aici nu este nicio știre, însă faptul că ING a decis să ofere 10 euro pentru […]

Citeste mai mult

Scădere accentuată a numărului de copii infectați cu HIV

In luna septembrie a fost publicat Raportul Global Epidemic HIV/SIDA al UNAIDS. Potrivit acestuia s-a înregistrat o scădere a infecției HIV la copii cu 52% din 2001 și până la finele anului 2012. Statisticile se referă la țările slab dezvoltate și în curs de dezvoltare, în care s-a realizat extinderea accesului la servicii de prevenire […]

Citeste mai mult

Peste 100 de cadre medicale constănțene au participat la cursul de vaccinologie

Sala de conferințe a Muzeului Militar de Marină a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de cadre medicale participante la cursul de vaccinologie organizat la sfârşitul lunii septembrie de Fundația Baylor. Deși era o zi de sâmbătă și ploua, peste 100 de medici de familie, medici dentiști, asistenți medicali și studenți au venit plini de interes […]

Citeste mai mult

Succes neașteptat pentru programul de testare gratuită al Centrului de Excelență Baylor

Programul de testare gratuită pentru depistarea virusului HIV sau al celui pentru Hepatita B și C a înregistrat anul acesta un succes neașteptat. Deși, potrivit estimărilor specialiștilor Centrului de Excelență Baylor, până la jumătatea anului erau așteptate la testare aproximativ 2500 de persoane, numărul acestora a ajuns la finele lunii iunie la aproape 4000, cu […]

Citeste mai mult

Informatii proaspete pentru specialisti curiosi

Echipa Baylor a reînceput sezonul cursurilor de formare medicală continuă. Patru specialişti constănţeni şi-au oferit disponibilitatea de a aduce la cunoştinţă medicilor, asistenţilor medicali şi medicilor dentişti interesaţi ultimele noutăţi din domenii cum ar fi: vaccinologia, afecţiunile cronice ale ficatului şi consiliere în domeniul sănătăţii reproducerii şi a vieţii sexuale. Este vorba despre Rodica Mătuşa, […]

Citeste mai mult

ING ocroteste inima copiilor de la Baylor

Fundația Baylor Marea Neagră este unul dintre câştigătorii concursului “Adoptă un proiect” organizat de ING Bank. Anul acesta, a fost votat proiectul Baylor, ”Ocrotește inima copiilor”, care susține copiii născuți de femeile infectate cu HIV din Constanța. Acești micuți sunt în pericol de a-și pierde părinții din cauza problemelor de natură cardio-vasculară asociate duratei lungi […]

Citeste mai mult

Baylor și COSMOTE România vă invită la teatru

COSMOTE România susține anul acesta, printr-o contribuţie rezultată în urma fondurilor colectate prin campania “„Mesaje de iubire”, proiectul „Aventurile pompierului Zahăr Ars”. Acesta este implementat de Fundaţia Baylor Marea Neagră în județul Constanța și este în valoare de 4,740 euro. 960 de preșcolari din mediul rural vor avea ocazia de a participa la un teatru […]

Citeste mai mult

Fundatia Baylor – transparent despre proiectele si finantarile din 2012

Un alt an incheiat si planuri pentru sustenabilitatea proiectelor existente, dar si planuri de dezvoltare. Totul pentru o comunitate fara discriminare, capabila sa opreasca transmiterea unor infectii grave, cum ar fi HIV, hepatita, tuberculoza si infectiile cu transmitere sexuala in Dobrogea. Raportul anual 2012 al Fundatiei Baylor Romania a iesit de sub tipar. El poate […]

Citeste mai mult

Al treilea an al parteneriatului Baylor – Petrom pentru comunitate

Va amintiti ca in 2011 va anuntam, ca in an de criza economica exista si companii, care printr-un efort unit, reusesc sa gaseasca mijloacele prin care sa intinda o mana de ajutor celor lipsiti de bani si informatie? Cu o istorie de mai bine de 5 ani, proiectul prin care Baylor ofera consiliere si testare […]

Citeste mai mult

Texas Children’s premiaza directorii executivi ai Centrelor de Excelenta Baylor

Anul acesta in Houston, Texas, a avut loc cea de-a 22a intalnire internationala dedicata profesionistilor din domeniul pediatriei organizata de Texas Children’s Hospital, unul dintre cele mai importante spitale din Statele Unite specializat in ingrijrea copilului si mamei. Cu aceasta ocazie a fost marcata si aniversarea a zece ani de la infiintarea retelei internationale BIPAI, […]

Citeste mai mult

Foloseste-l si nu te doare capul! – Campanie derulata de Fundatia Baylor Marea Neagra „powered by Love Plus” in cadrul proiectului de testare gratuita pentru HIV si hepatite virale in Dobrogea

Fundaţia Baylor Marea Neagră in parteneriat cu PSI Romania, desfasoara in perioada martie – aprilie 2013, campania de informare cu privire la prevenirea transmiterii bolilor infectioase, „Foloseste-l si nu te doare capul”. Campania se adreseaza populatiei tinere si incurajeaza folosirea prezervativului in scopul prevenirii infectiilor cu transmitere sexuala. „Un calcul simplu ne arata ca daca […]

Citeste mai mult

Anunţ privind demararea proiectului cu titlul “Achiziție de echipamente TIC pentru Centrul de Excelență HIV al Fundației Baylor Marea Neagră“

Anunţ privind demararea proiectului cu titlul “Achiziție de echipamente TIC pentru Centrul de Excelență HIV al Fundației Baylor Marea Neagră“ Fundația Baylor Marea Neagră, cu sediul în Lazu, Comuna Agigea, Str. Traian Lalescu nr. 29, Județul Constanţa cod 907106, derulează, începând cu data de 25.02.2013, proiectul “Achiziție de echipamente TIC pentru Centrul de Excelență HIV […]

Citeste mai mult

10.000 de testari realizate de echipa Baylor la Tulcea

In ultimii 5 ani, Fundatia Baylor a efectuat peste 10.000 de testari pentru boli infectioase de tipul infectiei cu HIV sau a hepatitelor B si C in Tulcea. La nivelul Dobrogei, numarul testarilor este de aproximativ 30.000. Constant, echipa de testare a Baylor a primit si a raspuns solicitarilor venite din partea comunitatii. Istoria proiectului […]

Citeste mai mult

La inceput de drum

In ultimii 3 ani, echipa de psihologi si asistenti sociali de la Baylor a intrat in contact cu zeci de persoane care au fost nou diagnosticate cu HIV, majoritatea adulti , multi dintre ei fara nici cea mai mica banuiala care ar putea fi infectati. In aceasta situatie, pe langa suportul medical si emotional care […]

Citeste mai mult

Copiii de la Baylor au lapte

În august 2012, Fundația Baylor Marea Neagră, demara campania umanitară “Am nevoie de lapte” în sprijinul familiilor tinerilor infectați cu HIV din Constanța pentru a avea copiii sănătoși. Erau necesari 200.000 lei, contravaloarea a 5000 de cutii de lapte praf, cantitate ce acoperea nevoile alimentare a 59 de bebeluși până la vârsta de 2 ani. […]

Citeste mai mult

Anunţ privind finalizarea proiectului cu titlul “Achiziție de echipamente TIC pentru Centrul de Excelență HIV al Fundației Baylor Marea Neagră“

undația Baylor Marea Neagră, cu sediul în Lazu, Comuna Agigea, Str. Traian Lalescu nr. 29, Județul Constanţa cod 907106, a finalizat proiectul “Achiziție de echipamente TIC pentru Centrul de Excelență HIV al Fundației Baylor Marea Neagră”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, […]

Citeste mai mult

Testarea pentru HIV si hepatite gratuita pentru inca 1 an la Constanta

In 2013 consilierea si testarea pentru boli infectioase sunt mentinute gratuite pentru toti cei care vin la Baylor Romania; pentru al saselea an consecutiv comunitatea constanteana este sprijinita in a-si cunoaste starea de sanatate si a lua masuri concrete pentru mentinerea calitatii vietii in cazul in care au probleme de santate. O noua companie multinationala […]

Citeste mai mult

BUNICI FERICITE

De-a lungul timpului, adică de aproape 25 de ani, am intrat în aproape toate casele celor infectaţi cu HIV din judeţul Constanța – şi nu au fost puţine (în jur de 1500). De câtva timp, am început din nou peregrinările pe teren întrerupte de vreo opt ani, alăturându-mă echipei proiectului “Copiii preţioşi “, pentru a […]

Citeste mai mult

Echipa Baylor va ureaza LA MULTI ANI !

Stimati clienti, pacienti, parteneri si sustinatori Speram ca anul ce vine sa ne aduca tuturor sanatate, intelepciune si compasiune. Va multumim pentru parteneriat, incredere si sustinere si va asiguram ca vom continua sa lucram cu pasiune, compasiune si exigenta, pentru a ne apropia cat mai mult de transformarea in realitate a misiunii organizatiei noastre: aceea […]

Citeste mai mult

Cifra record de persoane testate intr-o luna la Baylor

Peste 1000 de persoane au ales sa-si faca testul pentru HIV si hepatite B si C in noiembrie, in cele 4 cabinete la Baylor si pe teren, in laboratorul mobil. Echipa Centrului de Excelenta a facut 6 deplasari pe parcursul lunii noiembrie in zonele rurale din Dobrogea. Astfel, aproximativ 300 de persoane din mediul rural […]

Citeste mai mult

Voluntariatul, forta care aduce oamenii impreuna

Rareori vorbim despre cei care ocupa posturi importante si modul in care isi folosesc puterea pe care o au in baza pozitiei lor sociale. Si mai rar amintim despre cei care isi folosesc acesta putere pentru a cunoaste, pentru a se implica si pentru a fi de ajutor. Acum va invitam sa vorbiti despre ei […]

Citeste mai mult

Baylor şi Janssen România, parteneriat pentru sănătate

Din noiembrie 2012, Fundația Baylor are un nou partener în derularea proiectelor în comunitatea constănțeană. Janssen România a decis să susțină în următoarele trei luni două inițiative Baylor cu o finanţare totală de 20.000 de euro: – Campania ”Am nevoie de lapte” – Proiectul de consiliere și testare voluntară în comunitate „ Baylor şi Janssen […]

Citeste mai mult

2012 – 30 de ani de infecţie HIV la nivel mondial

1 decembrie înseamnă, pe lângă Ziua Naţională a României, şi Ziua Internaţională de luptă împotriva SIDA. Tema de anul acesta este: „ Să ajungem la ZERO: 0 noi infecţii, 0 discriminare, 0 decese.” În anul1982 a fost stabilită denumirea Sindromului Imunodeficienţei Dobândite, adică SIDA. La 30 de ani de la acest moment, care a însemnat […]

Citeste mai mult

Un pas inainte in intelegerea barierelor psihologice legate de tratamentul antiHIV

Studiul psihologic intitulat „Aderenta la terapia antiretrovirala in randul adultilor tineri din Romania: comportamente auto-evaluate si bariere psihologice” efectuat la Centrul de Excelenta Clinica HIV din Constanta a fost publicat in revista stiintifica „Psychology, Health and Medicine”. Studiul, realizat de o echipa internationala, a reusit adaptarea cu succes a unui chestionar, capabil sa evidentieze perceptiile […]

Citeste mai mult

O vizita de neuitat

Exista oameni in Romania, atat de indragiti de public, incat parerea lor conteaza. Acesti oameni isi traiesc viata sub privirile publicului si au puterea de a face fata atat intruziunilor repetate din viata lor, solicitarilor vietii lor private, cat si cerintelor unei cariere idisolubil legate de viata oamenilor. Atunci cand cariera pe care o alegi, […]

Citeste mai mult

Dincolo de cuvinte exista actiunea

„Ma bucur ca pot in sfarsit rade, fara sa ma ascund”, spunea Mihai, un pacient cu HIV care se rusina atunci cand intra in contact cu ceilalti, din cauza problemelor sale dentare. Mihai, ca si alte sute de pacienti ai Centrului de Excelenta, a beneficiat de ingrijire stomatologica gratuita la Baylor. Cea care a fost […]

Citeste mai mult

GSK donează 10.000 de euro pentru sănătatea tinerelor însărcinate, infectate cu HIV

GSK doneaza 10.000 euro, echivalentul a jumatate din fondurile necesare pentru sustinerea proiectului Fundatiei Baylor timp de un an Rata de transmitere a HIV de la mama la copil este de 19% daca nu se aplica masuri de profilaxie Fundatia Baylor Marea Neagra sustine singurul Centru de Excelenta Clinica HIV din tara, aflat in Constanta […]

Citeste mai mult

Pe unde se afla laboratorul mobil?

Vineri 21 septembrie ora 9,30, laboratorul mobil al Baylor merge la COBADIN. Cei care locuiesc in COBADIN sau in apropiere si care si-au propus si nu au reusit sa faca un test HIV sau pentru hepatita B sau C au acum ocazia sa se testeze gratuit, rapid si confidential la ei acasa. Echipa Baylor va […]

Citeste mai mult

Avem nevoie de un program national pentru hepatite? Ce ne invata Republica Moldova ….

La ora actuală, pe o patologie atât de des întâlnită, nu avem un program naţional, nu avem un program de screening şi nici un registru naţional pe hepatite. Astfel, nimeni nu ştie cu exactitate câţi bolnavi sunt în România sau câţi bani sunt alocaţi efectiv pentru tratamentul hepatitelor virale. Nu ştim care sunt costurile reale pentru un pacient cu hepatită şi nimeni nu ne poate garanta că acei bani ajung într-adevăr la pacientul care are nevoie de tratament. Doar 15% dintre pacienţii diagnosticaţi beneficiază în prezent de tratament gratuit, doar 3000-4000 de dosare sunt aprobate pe an şi alte 5000-6000 aşteaptă câteodată şi 2-3 ani să primească tratamentul”, explică Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.”

Citeste mai mult

“Alertă de HIV pe litoral” … un alt punct de vedere

e poți să faci? Să îți astupi urechile când auzi cum sunt prezentate știrile la posturile de televiziune, să nu citești ce scriu ziarele, să te întrebi ce cunoștințe au ziariștii care prezintă o problemă dintr-un singur punct de vedere, și acela, cel mai puțin important, sau să îți prezinți punctul de vedere… Am ales […]

Citeste mai mult

Ajuta si tu un copil expus la HIV sa creasca sanatos !

Copiii care provin din părinţi infectaţi cu HIV au toate şansele de a creşte complet sănătoşi, atâta timp cât nu sunt alăptaţi de mamele seropozitive. Cu toate acestea, multe dintre cuplurile infectate nu îşi permit să cumpere laptele praf necesar alimentaţiei bebeluşilor şi sunt nevoite să le ofere micuţilor mâncare gătită chiar din primele luni de viaţă.
Alăptarea artificială este singura variantă de hrănire a nou-născuţilor cu părinţi seropozitivi, pentru a elimina riscul transmiterii virusului HIV prin laptele matern. Dacă mama alăptează bebeluşul, şansele de a rămâne sănătos, scad cu până la 40 de procente. Deşi legea oferă acestor copilaşi dreptul de a primi lapte praf, produsul alimentar este dat ocazional şi numai până când bebeluşul împlineşte 12 luni.

Citeste mai mult

Arma secreta in lupta cu `ucigasii tacuti` (Hepatitele B, C si HIV)

Cercetatorii, medicii si alti oameni de stiinta sunt in acord unanim – este posibil sa ne protejam de infectia cu virusuri letale cum sunt HIV si hirusurile hepatitice B si C. Acestia trei sunt considerati ucigasi tacuti – infectii fara simptome si semne, care cresc semnificativ riscul de mortalitate din cauza maladiilor asociate.

Nu trebuie sa devenim victimele acestor virusuri si sta in puterea noastra sa ne protejam. In conditiile in care ratele de transmitere pe cale sexuala a acestor infectii ajung pana la 60% in functie de virus, prezervativul este arma secreta pe care o avem la indemana pentru a ne proteja viata de aceste teribile infectii.

Citeste mai mult

Testează-te gratuit pentru a depista o posibilă hepatită!

România deţine încă un record trist: este ţara cu cel mai mare număr de bolnavi de hepatită din Europa, cu două milioane de bolnavi infectaţi cu virusul hepatitei B şi C. Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, Fundaţia Baylor Marea Neagră lansează comunităţii un îndemn pentru testare, în vederea depistării din timp a acestei boli. „În România se stabilesc zilnic asemenea recorduri: cel mai lung timp de așteptare petrecut în fața unui cabinet medical, cea mai lungă perioadă de timp necesară unei evaluări medicale, cel mai lung termen de așteptare până la primirea terapiei antivirale, cel mai lung timp petrecut de la cunoașterea diagnosticului până la inițierea demersului de întocmire a dosarului medical din pricina dezinformării“, a declarat Ana-Maria Schweitzer , director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Citeste mai mult

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei

Fundaţia Baylor Marea Neagră Constanța lansează un apel către comunitate cu ocazia Zilei Internaționale a Hepatitei. Anul acesta, sub sloganul “E mai aproape decât crezi!” Alianța Mondială a Hepatitei, a cărei membră este și Baylor România propune comunitatii stabilirea unui record mondial. Prin simple gesturi, „Eu nu văd Răul! Eu nu aud despre Rău! Eu nu vorbesc de Rău!” se doreste a se atrage atenţia asupra pericolului hepatitei. Pacientii cu hepatita, mobilizati de asociatiile de pacienti, se vor strânge si vor încerca să intre în Cartea Recordurilor Guinness, alături de alte asociaţii de pacienţi, într-un interval de 24 de ore, în locuri multiple din întreaga lume!

Citeste mai mult

La TAIFAS despre HIV

Care este situatia persoanelor cu HIV din Romania? Despre ce numar vorbim?

Inainte de vorbi despre statistici, dati-mi voie sa explic un pic contextul din Romania. Traim intr-o tara atipica in ceea ce priveste transmiterea infectiei cu virusul imunodeficientei umane, cel putin asa a fost la sfarsitul anilor ’80. Atunci au fost infectati mii de copii ca urmare a faptului ca au primit transfuzii cu sange infectat, au avut internari repetate si tratamente parenterale multiple. Statul roman a clasificat aceasta situatie drept “accident epidemiologic” si ulterior a luat masuri stricte care limiteaza transmiterea infectiei ca urmare a practicilor medicale. Astfel de cazuri au mai fost inregistate in Libia in 1998 si in Kirghizstan in 2004. In restul lumii, infectia nu se transmite prin practici medicale neadecvate, ci ca urmare a unor comportamente umane, cum ar fi relatiile sexuale riscante sau consumul de droguri injectabile. Acum, intorcandu-ma la statistici, intre 1985 si 2011 Romania a raportat aproximativ 17 500 de cazuri, dintre care in acest moment in viata sunt aproape 10.000.

Citeste mai mult

Energie pentru unitatea mobila de testare

31 de localităţi rurale vizitate în 47 de deplasări 1.344 de persoane informate şi testate 93 rezultate reactive la cele 3 infecții testate, persoane referite către sistemul medical (prevalența aproximativ 7%) Așa arătau cifrele care descriau traseul laboratorului mobil Baylor în comunitățile rurale din Dobrogea în anul 2011. Motive serioase să considerăm efortul nostru un […]

Citeste mai mult

Fundatia Vodafone sustine ginecologul din programul “Copiii Pretosi”

In ultimii 6 ani, prin finantare Texas Children’s Hospital, Houston, Baylor Romania a avut fondurile necesare pentru a asigura prezenta constanta a unui ginecolog la Centrul de Excelenta. Din pacate acest program s-a finalizat si desi in primele trei luni ale anului pacientii au beneficiat de serviciile pro-bono ale dnei. dr. Mirela Paraschiv, era nevoie urgent de un partener local pentru a nu lasa pacientele fara acest cabinet medical esential. Oamenii de la Fundatia Vodafone, au acordat fondurile necesare pentru a plasa de urgenta un specialist la Centru, astfel sustinand continuitatea acestui serviciu unic. Noul ginecolog, dl. dr. Cristian Costandache isi va folosi expertiza pentru a limita efectele infectiei cu HIV la femeile asistate de Baylor si pentru a asigura sanatatea reproductiva si sexuala a pacientelor noastre.

Citeste mai mult

Un Ecograf Nou pentru Gravidele de la Baylor

A&D Pharma pretuieste viata si sanatatea si de aceea ne implicam activ in viata comunitatilor unde activam. Domeniile prioritate catre care ne indreptam atentia sunt sanatatea si educatia pentru sanatate, prevenirea violentei domestice si promovarea drepturilor omului.

Citeste mai mult

Dare de seama catre comunitate

Raportul anual la Fundatiei Baylor Marea Neagra pe anul 2011 prezinta pasii inainte realizati in crearea unei comunitati mai sanatoase, unde bolile infectioase ca infectia cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza si bolile cu transmitere sexuala sa poata fi prevenite sau chiar oprite. Este o munca in echipa, in care impreuna cu comunitatea, se fac eforturi pentru a optimiza, controla prevenirea, ingrijirea medicala si tratamentul acestor infectii.

Citeste mai mult

Nou Cabinet de Testare Gratuita pentru HIV

Pe 24 martie in fiecare an se sarbatoreste Ziua Internationala Impotriva Tuberculozei. Este cel mai bun moment de lansare a unei noi initiative de catre Fundatia Baylor Marea Neagra si Dispensarul TBC Constanta, care isi propune sa ofere servicii de testare si consiliere HIV pentru pacientii cu afectiuni pulmonare si membrilor familiilor lor prin intermediul unui centru de asistenta si consiliere HIV. Motivatia acestui program este simpla: Tuberculoza si HIV reprezinta o combinatie letala!

Citeste mai mult

Si totusi exista minuni

Pentru ca ele sunt facute de catre oameni. Oamenii au facut posibil pentru copii sa fie sanatosi chiar daca parintii lor sunt infectati cu HIV. Pentru ca posibilitatea sa devina realitate este obligatoriu ca nou-nascutul sa fie alimentat cu lapte praf.

Citeste mai mult

Trofeul Femeia Anului 2011

Gala premiilor Femeia Anului 2011, organizata de revista Avantaje in parteneriat cu Avon Cosmetics Romania si JW Marriott, a desemnat castigatoarele celei de-a paisprezecea editii.

Citeste mai mult

Lecţie de responsabilitate cu Horia Tecau

Lumea în care trăim este o lume a tuturor, nu suntem separaţi şi nu suntem protejaţi decât prin atitudinea responsabilă a tuturor. Horia Tecau, unicul tenisman constănţean câştigător al unui turneu de Mare Șlem într-o ipostază profund umană, ne dă o lecţie de responsabilitate şi implicare în societate în lupta cu bolile infecţioase.

Citeste mai mult

Horia Tecau sustine excelenta Baylor

Horia Tecau, unicul jucator de tenis din Constanta castigator al unui turneu de Mare Slem, se alatura campaniei " 2% pentru Excelenta" a Fundatiei Baylor Marea Neagra: "Am fost de acord sa fiu ambasadorul campaniei, sperand ca oamenii care imi apreciaza rezultatele sa fie interesati nu doar de sport dar si de sanatate. "

Citeste mai mult

E timpul pentru 2%

Anul acesta, mai mult decat oricand, campania de 2% este teribil de importanta pentru omenii pe care ii ajuta Baylor. Avem nevoie de aceste fonduri pentru a asigura continuitatea programelor pe care le derulam sub umbrela Centrului de Excelenta - Clinica Baylor. De aceste programe depind cca 1000 de beneficiari directi, fara a lua in calcul cele aproape 7000 de persoane care beneficiaza anual de serviciul de testare rapida, gratuita si confidentiala.

Citeste mai mult

Inotatorul Razvan Florea alaturi de Baylor !

Razvan Florea, medaliat olimpic la inot, sustine campania 2% pentru Centrul de Excelenta Baylor. Razvan a ales sa sustina actiunile Baylor din dorinta de a trai intr-o lume mai sanatoasa, în care hepatitele, infecția cu HIV și tuberculoza sa fie povești din trecut pe care să le spunem copiilor.

Citeste mai mult

Sponsorizati un proiect Baylor, iar suma oferita va fi dedusa din impozit

Vrei sa „sponsorizezi” statul roman? Sau mai bine sponsorizezi singurul program gratuit din tara pentru depistarea hepatitelor?

Citeste mai mult

Programul anti-SIDA, incotro?

1 Decembrie este și ziua mondială de luptă împotriva infecției cu HIV/SIDA.
În acest an, pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, ziua de 1 decembrie a fost însorită. Astfel ziua națională a României a putut fi sărbătorită așa cum se cuvine de către români.

Citeste mai mult

Premii pentru voluntari!

Gala Voluntarilor, care a avut loc pe 5 decembrie 2011 in incinta Pavilionului Expozitional Constanta, a fost o ocazie pentru Fundatia Baylor Marea Neagra de a nominaliza voluntarii care s-au evidentiat in anul 2011 prin implicarea in activitatile organizatiei. Le multumim inca o data lui Mihai Mosneagu (locul 1), Irinei Pitilina (locul 2), Daniel Martac (locul 3) si Elenei Musat (cel mai creativ voluntar de la Baylor) si ii felicitam pentru munca lor la Baylor.

Citeste mai mult

Echipa de testare intra in vacanta

Stimati clienti din Constanta si Tulcea
In perioda 15 decembrie 2011 - 16 ianuarie 2012, echipa Centrului de testare este in vacanta. Programul de testare se va desfasura si pe parcursul anului 2012. Pentru programari online sau telefonice vom fi disponibili incepand cu 09 ianuarie 2012. Mai multe detalii gasiti pe pagina noastra www.test-hepatita.ro

Citeste mai mult

Sarbatoarea copiilor pretiosi

“O noua generatie fara HIV pana in 2015”… acesta este un obiectiv rostit de curand de Hillary Clinton, vorbind despre faptul ca in zilele noastre oprirea transmiterii virusului de la mama infectata la copil este posibila si ar trebui sa fie firesca in toate colturile lumii. Desi stiinta medicala a gasit deja calea de oprire a transmiterii infectiei de la gravida la nou-nascut, nu este suficient sa ai doar medicamentul potrivit la indemana, caci succesul este asigurat numai daca sunt indeplinite simultan mai multe conditii.

Citeste mai mult

“Si Copiii Pretiosi merg la scoala!”- o campanie incununata cu succes

55 de copii au inceput asa cum trebuie noul an scolar datorita prietenilor Baylor. Campaniaa strans aproape 10 mii de lei, bani cu care au fost cumparate rechizite pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani. Micutii din ciclul primar s-au putut bucura de pachete ce au continut cate un ghiozdan, caiete, acuarele, pensule, creioane colorate, planseta, pasta de modelat, hartie creponata si glace, lipici, dosare, folii, stilou, pic, cartoane colorate, foarfece, vocabular si un bloc de desen. Cei de la gradinite au primit si carti de colorat iar cei din ciclul gimnazial au primit pachete in care aveau si caiete studentesti. Pentru 10 copii s-au achizitionat si haine: geci, treninguri si incaltaminte. City Park Mall a donat copiilor 50 de penare echipate. Prietenii Baylor care au sprijinit campania au primit drept multumire diplome de merit semnate chiar de copii.

Citeste mai mult

Specialistii Baylor invitati in Kirghizstan

Romania anilor ’90 exista. Daca va ganditi ca greselile nu se pot repeta, mai ales cand sunt recente, iata ca in realitate lucrurile se intampla totusi. Intr-un secol in care informatia pare a fi la indemana oricui, exista o tara in care aceleasi greseli intamplate si la noi, au facut ca peste 200 de copii din regiunea Osh, Kirghizstan, sa fie infectati cu HIV in sistemul medical, in urma cu doar 4 ani. Daca va aduceti bine aminte, acelasi lucru s-a intamplat si in Romania intre 1986 si 1989.

Citeste mai mult

Cand strigatul de ajutor se aude-n cor

Si am plecat… Nu aveam nici cea mai vaga idee ce ma asteapta. Misiunea parea simpla la prima vedere. Fundatia Baylor m-a invitat sa particip la o tabara pentru persoane infectate cu HIV, undeva intr-un complex la munte, pentru a cunoaste mai bine organizatia pentru care am ales sa lucrez prin programul “Voluntar de profesie”, al Fundatiei Vodafone. Am acceptat cu mare bucurie propunerea, mi-am luat aparatul foto si am plecat. Inca din autocarul care ne ducea pe toti la destinatie, am inceput sa studiez cu atentie echipa Baylor, acesti oameni atat de dedicati misiunii lor, dar mai ales persoanele infectate cu HIV pentru care fusese creata aceasta tabara.

Citeste mai mult

Baylor la ONGFest

Un intreg week-end ONGFest, Targul Economiei Sociale, aflat la a treia editie, a fost prezent la Constanta, iar Fundatia Baylor nu a putut rata oportunitatea de a fi prezenta la eveniment. Targul, promotor al comportamentului filantrop si voluntar, a fost organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) si a reunit peste 30 de organizatii neguvernamentale, numai in cadrul editiei din Constanta. Timp de o luna si jumatate, caravana ONGFest a vizitat zece orase ale tarii, inregistrand peste 53.000 de vizitatori.

Citeste mai mult

Baylor are „Voluntar de profesie”

Fundatia Baylor Romania are placerea sa va anunte ca din septembrie 2011 face parte din programul “Voluntar de profesie” al Fundatiei Vodafone. Voluntarul este Georgiana Anghel si este specialist in comunicare. Georgiana va ajuta la promovarea Programului de Testare si Consilere pentru HIV si virusurile hepatitice B si C de care poate beneficia orice persoana gratuit, rapid si confidential si impreuna cu echipa isi propune replicarea lui la nivel national.

Citeste mai mult

Premii la puterea a 3-a

Daca ai intre 14-24 de ani si vrei sa primesti un premiu simpatic (bratari cu USB inclus, suporturi de pahare si insigne cu sigla HCUBE), completeaza chestionarul atasat, introdu o adresa de email valida si trimite-ne raspunsurile tale pe office@baylor.ro. Cu ce te alegi in afara premiului? Vei face parte dintre tinerii care stiu cum […]

Citeste mai mult

Fundaţia Baylor Marea Neagră lansează Laboratorul Mobil de Testare si Consiliere

Fundaţia Baylor Marea Neagră a organizat o conferinţa de presă cu prilejul lansării oficiale a Laboratorului mobil de testare si consiliere pentru HIV si virusurile hepatitice B şi C. Momentul a marcat şi debutul unui nou proiect de testare şi consiliere realizat cu sprijinul Heineken Romania prin programul pentru responsabilitate socială realizat în parteneriat cu […]

Citeste mai mult

Cu Laboratorul Mobil in Dobrogea

Cu toate că suntem într-o perioadă economică dificilă, în care oamenii nu îşi permit să fie bolnavi, există persoane şi instituţii care, printr-un efort unit, reuşesc să găsească mijloacele prin care să întindă o mână de ajutor celor lipsiţi de bani şi informaţie.  Fundaţia Baylor Marea Neagră a iniţiat din 2007 un program prin care […]

Citeste mai mult

Premiera in Romania: La Centrul de Excelenta Baylor primii pacienti coinfectati HIV si cu virus hepatitic C sunt tratati si pentru hepatita C

Putini dintre noi cunoastem in profunzime dramele prin care trec persoanele afectate de HIV care mai au prezenta si o alta infectie cronica, cum ar fi cea cu virus hepatitic C (HCV). Tratamentul pentru hepatita C este extrem de costisitor, iar pana acum, in Romania, persoanele cu coinfectie HIV- HCV nu au avut acces la […]

Citeste mai mult

Programul de lucru al Laboratorul mobil de testare si consiliere pentru HIV si virusurile hepatitice B si C

In orasul Constanta 13 august 2011:  In parcul din fata Primariei Constanta, de la ora 13.00  la ora 19.00. 20 august 2011: Pe faleza Cazinoului din Constanta, de la ora 13.00  la ora 19.00. 27 august 2011: Pe faleza Cazinoului din Constanta, de la ora 13.00  la ora 19.00. 3 septembrie 2011: In Parcul Tabacariei din Constanta, […]

Citeste mai mult

Directorul medical al Fundatiei Baylor, dr. Emanoil Vasiliu, premiat la Gala Medica

Colaboratorii si angajatii Fundatiei Baylor sunt selectionati cu mare grija dintre cei mai valorosi profesionisti, fapt confirmat inca o data in luna iunie de premiile Galei Medica. Fundatia Baylor Marea Neagra are onoarea sa anunte ca dr. Emanoil Vasiliu, coordonatorul tehnic al TB la Dispensarul TBC Constanta a devenit in luna iunie directorul medical al […]

Citeste mai mult

„Heineken pentru Comunitati” a ales sa sustina un nou proiect Baylor

Fundatia Baylor a reusit din nou! Reprezentantii Heineken Romania, in parteneriat cu Asociatia CSR Nest, au dezvoltat un program de responsabilitate sociala numit „Heineken pentru Comunitati”. In cadrul programului dedicat sustinerii si dezvoltarii comunitatii locale din orasul Constanta au fost depuse 11 proiecte ale organizatiilor nonguvernamentale si ale institutiilor publice din municipiu. In urma evaluarii acestora, juriul programului a desemnat cele doua organizatii nonguvernamentale castigatoare: Fundatia Baylor Marea-Neagra (cu cel mai pare punctaj) si Fundatia „Fantasio” Constanta.

Citeste mai mult

Medicii uzbeci invata de la specialistii Fundatiei Baylor Marea Neagra

Fundatia Baylor Marea Neagra a avut onoarea sa primeasca, joi, 9 iunie 2011, vizita unei delegatii de medici din Uzbekistan, care au venit la Constanta pentru a afla de la specialistii nostri cat mai multe informatii despre cum isi desfasoara acestia activitatea in tratarea si consilierea persoanelor cu HIV, Hepatita B si Hepatita C.
In Uzbekistan si alte tari din Asia Centrala autoritatile se confrunta cu probleme mari din cauza raspandirii rapide a virusului HIV. Situatia in Uzbekistan este similara cu cea a Romaniei din anii \'90 cand sistemul de abia incepea sa fie pus la punct si in functiune.

Citeste mai mult

Fundatia Baylor Romania multumeste comunitatii: Peste 650 de persoane au donat 2% din impozitul pe venit pentru o comunitate mai educata si mai sanatoasa

Fundatia Baylor Romania doreste sa le multumeasca tuturor celor care au inteles si au raspuns mesajului Campaniei 2% Baylor din acest an, intitulata „Ajuta 5 oameni fara nici un efort”. Prin campania recent incheiata, peste 650 de persoane au redirectionat 2% din impozitul lor pe venit organizatiei noastre, fapt ce ne demonstreaza ca suntem sustinuti si apreciati.

Citeste mai mult

Festivalul International de Teatru pentru Elevi – APLAUZE

Fundatia Baylor Marea Neagra a fost alaturi de Colegiul National Mircea cel Batran in organizarea unui eveniment foarte iubit de adolescenti: un festival de teatru dedicat intru-totul lor. Evenimentul poarta numele de Festivalul National de Teatru pentru Elevi “Aplauze” si s-a desfasurat in perioada 22-25 mai 2011, aflandu-se deja la cea de a doua editie.

Citeste mai mult

Baylor Romania la conferinta HIV din Lesotho

In luna mai, echipa Baylor din Romania a participat la conferitna retelei internationale Baylor, gazduita in acest an de Centrul de Excelenta din Lesotho. Am impartasit colegilor experienta fundatiei Baylor din ultimul an, am prezentat rezultatele studiului psihologic privind cresterea aderentei la terapia HIV, dar am si condus doua ateliere: unul despre folosirea metodelor artistice in educatia HIV si altul despre problematica homosexualitatii la pacientii cu boli infectioase din Romania.

Citeste mai mult

Va puteti inscrie la cursul „Hepatita B si hepatita C”

Cursul are loc in data de 14 mai 2011, sambata, in cadrul salii de conferinte a Fundatiei Baylor-Marea Neagra, str. Prelungirea Liliacului nr. 10.

Citeste mai mult

De 5 ani, tinerii voluntari sunt parte din echipa Baylor

Au trecut deja 5 ani de cand voluntarii nostri desfasoara activitati in Constanta? se pare ca da! s-au strans multi prieteni alaturi de voluntarii nostri pentru a afla cum au evoluat ei in ultimii ani. Mihela Andrei, realizator la Radio Constanta si Dr. Rodica Matusa au vorbit despre voluntariat si i-au inspirat pe tinerii prezenti la eveniment.

Citeste mai mult

Omagiu profesionistilor si voluntarilor care au lucrat pentru pacientii cu HIV din 1989 pana in 2011

Cu ocazia celebrarii a zece ani de la deschiderea centrului HIV din Constanta ne-am decis sa omagiem toate persoanele care au contribuit la salvarea a sute de vieti afectate de HIV. Din 1989 si pana in prezent au existat nenumarate persoane a caror contributie nu ar trebui uitata si care au atins in moduri diferite viata copiilor si a familiilor acestora.

Citeste mai mult

Targ de martisoare

Voluntarii si tinerii din complexul de locuinte au creat diverse accesorii handmade. Participam cu un stand la Targul de Martisoare de la Palatul Elevilor, sambata, 26 februarie, orele 10-13.00. Multumim pentru sprijin Asociatiei Educatoarelor. Primavara vine mai repede cu un martisor de la Baylor!

Citeste mai mult

Lansare de carte vie

Astazi, in avanpremiera- haideti sa lecturam o carte vie: Paul Dicu- singurul roman participant la Maratonul Saharei. Va asteptam la Biblioteca Judeteana, ora 18.00. Intrarea este libera. Moderator: un om de radio, realizatorul Mihaela Andrei.

Citeste mai mult

Lansare de carte vie Omul Discovery

Astazi, 14 decembrie, la ora 18 la Biblioteca Judeteana constanteana are loc lansarea unei carti in cadrul evenimentului Puncte de vedere organizat de catre Fundatia Baylor. Cartea vie este Paul Dicu,instructor de arte martiale, alergator.

Citeste mai mult

„Puncte…de vedere” – editia a doua

Vino sa descoperi fotografii cu sunet si sa stai de vorba cu carti vii. Vei avea o noua perspectiva asupra comunitatii. La Biblioteca Judeteana Constanta, 13-17 decembrie orele 16-20. Intrarea este libera.

Citeste mai mult

Sa nu fie oprita terapia antivirala!

Dupa 20 de ani de eforturi ale persoanelor seropozitive care isi iau zi de zi tratamentul, ale echipei Baylor , pe teren si la clinica- cum sa nu dai medicamentele necesare- picatura de viata?! Statul, Casa de asigurari de sanatate sa deblocheze fondurile necesare.

Citeste mai mult

Important! Nu se fac testari si programari

Va informam ca in perioada 20 decembrie 2010 -10 ianuarie 2011 la Centrele Baylor din Constanta si Tulcea nu se vor efectua testari rapide si nici programari. Programul de consiliere si testare gratuita pentru HIV , hepatita B si hepatita C continua si in 2011 dupa data de 10 ianuarie.

Citeste mai mult

Intalnirea pacientilor cu hepatita C!

Mai sunt 10 locuri la intalnirea gratuita a pacientilor cu hepatita C. Daca ai aceasta boala si ai intrebari legate de tratament, stil de viata si decizii importante, te invitam sa te inscrii pana joi 25 nov 2010 pe email mmocanu@baylor.ro pentru a afla raspunsuri intr-o intalnire exclusiva si directa cu experti in acest subiect.

Citeste mai mult

Va invitam la film!

Fundatia Baylor este coordonatorul local al festivalului de film ONE WORLD Romania - festival de film documentar dedicat drepturilor omului- on tour. Festivalul isi propune sa prezinte cat mai multe teme relevante prin filme de buna calitate, care sa ajunga la cat mai multi tineri, iar astfel sa ajute la crearea unei comunitati active ce isi doreste sa cunoasca si sa se implice in problemele cu care se confrunta ceilalti, sub motto-ul: ALEGE SA-TI PESE!

Citeste mai mult

Cina de caritate „Copiii pretiosi”

Fundatia Baylor Marea Neagra organizeaza o cina de caritate joi 4 noiembrie, ora 19.00, la hotelul Palm Beach din Mamaia.Scopul evenimentului de strangere de fonduri este de a asigura asistenta materiala, medicala si psihosociala copiilor si mamelor seropozitive, de a opri transmiterea infectiei cu HIV de la mama la copil.

Citeste mai mult

TV Neptun, partener in informare

TV Neptun ne sustine in campania de informare despre HIV si hepatite si de promovare a testarii, inceputa in aceasta luna. Stirile de la ora 19.30 ne vor prezenta situatiile de risc, povestea Mihaelei si a fetitei ei, unde te poti testa. Multumim pentru colaborare!

Citeste mai mult