Antihistaminicele și terapia antiretrovirală

Dr. Emanoil  Vasiliu, medic  primar  pneumolog la Fundaţia Baylor Marea Neagră, ne reaminteşte că nu trebuie subestimate interacţiunile medicamentoase: ”Cazul persoanelor care trăiesc cu HIV, care urmează terapia antiretrovirală şi au nevoie şi de alte tratamente pentru diferitele afecţiuni de care suferă, solicită un nivel ridicat de atenţie. Pe lângă atenţie, recomandăm şi familiarizarea medicilor cu surse independente de informare sau de verificare (www.hiv-druginteractions.org) care pot fi utilizate în situaţia în care este necesară prescrierea comedicaţiei la persoanele cu HIV. La persoanele care trăiesc cu HIV, probabilitatea administrării altor substanţe medicamentoase concomitent cu terapia antiretrovirală prescrisă este una ridicată prin chiar natura manifestărilor acestei boli cronice. Administrate împreună cu ARV, antihistaminicele pot interacţiona în mod neaşteptat: sunt semnalate modificări ale efectului anticipat al unor preparate farmaceutice. În situaţiile în care este nevoie să coadministrăm antihistaminice unei persoane care urmează terapia ARV, vom ţine cont de interacţiunile medicamentoase, de schimbările modului de absorbţie sau de metabolizare care au fost identificate şi semnalate. Interacţiunile medicamentoase menţionate cel mai des sunt creşterea toxicităţii medicamentelor şi diminuarea până la anulare a efectului terapeutic al tratamentului administrat.”

Continuăm seria de articole care abordează tema interacţiunii medicamentoase cu interacţiunea dintre substanţele administrate în schema de terapie ARV cu tratamentul antihistaminic.

Alergia este o reacție a organismului modificată față de unele substanțe străine cu care a venit în contact anterior sau față de care este “sensibil” din naștere. Unele dintre aceste reacții sunt favorabile organismului, ca de exemplu apărarea față de germeni infecțioși sau toxine. Altele declanșează tulburări câteodată severe (de exemplu, criza de astm bronșic, urticaria, șocul anafilactic, boala serului, etc.).

Histamina este o amină prezentă în toate țesuturile organismului și care este produsă în special de mastocite. Are un rol important în declanșarea crizelor de astm bronșic, șocului anafilactic, etc..

Antihistaminicele acționează asupra receptorilor histaminici tip H1 care se găsesc în aproape toate organele, țesuturile și structurile din organism, având un efect blocant asupra lor. În acest fel, fenomenele intense și uneori grave produse de reacțiile alergice sunt neutralizate sau cel puțin diminuate.

Asocierea histaminicelor la tratamentul antiretroviral este reglementată conform Ghidurilor www.hiv-druginteractions.org:

Astemizol:

  • nu se asociază cu: Aptivus, Crixivan, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Stocrin, Strilbild, Telzir, Tybost, Viramune.
  • potențială interacțiune cu: Edurant, Odefsey.

Cetirizine:

  • potențială interacțiune cu: Epivir.

Chlorphenamine:

potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus.

  • potențială interacțiune cu: Crixivan, Genvoya, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Strilbild, Telzir, Tybost.

Diphenhydramine:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus.
  • potențială interacțiune cu: Crixivan, Genvoya, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Strilbild, Telzir , Tybost.

Fexofenadine:

  • potențială interacțiune cu: Aptivus, Crixivan, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Strilbild, Telzir, Tybost.

Loratadine:

  • potențială interacțiune cu: Aptivus, Crixivan, Genvoya, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Strilbild, Telzir, Tybost.

Promethazine:

  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Aptivus.
  • potențială interacțiune cu: Crixivan, Genvoya, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Strilbild, Telzir, Tybost.

Terfenadine:

  • nu se asociază cu: Aptivus, Crixivan, Genvoya, Intelence, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista, Reyataz, Stocrin, Strilbild, Telzir, Tybost, Viramune.
  • potențială interacțiune (monitorizare) cu: Edurant, Odefsey.

 

Share

Articole similare