Tuberculoza și HIV

Dacă nu tratezi infecția cu HIV sistemul tău imunitar slăbește. Atunci te poți îmbolnăvi de tuberculoză mai ușor decât alte persoane. Tuberculoza este o boală foarte gravă, dar care se vindecă.

• Tratamentul pentru tuberculoză (TB) și HIV

Tratamentul de TB omoară bacteria care produce tuberculoză. Poți să îți întărești sistemul imunitar luând medicamentele împotriva HIV. Acest lucru te va ajuta să nu te mai îmbolnăvești de TB în viitor.

Tuberculoza este un indicator al deteriorării imune în cazul persoanelor care trăiesc cu HIV. Tuberculoza este cea mai frecventă boală oportunistă asociată cu HIV. HIV provoacă imunodeficiență, aceasta fiind un factor de risc pentru infectarea sau reactivarea TBC. Persoanele care trăiesc cu HIV prezintă un risc cu 20% mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză. În SIDA, asocierea clinică a tuberculozei are o frecvență ridicată.

Tuberculoza în România

Toate persoanele diagnosticate cu tuberculoză primesc tratament gratuit. După diagnosticarea unei persoane bolnave se desfășoară o anchetă epidemiologică. Toate persoanele cu care bolnavul a intrat în contact sunt chemate la unități medicale pentru a face gratuit analize pentru diagnosticarea infecției.

Confidențialitate

Persoanele care au intrat în contact cu un bolnav de tuberculoză diagnosticat nu pot afla de la personalul medical numele acestuia.

Izolare

Diagnosticarea unui caz de tuberculoză pulmonară (care este contagioasă) impune respectarea măsurii de izolare într-un salon de spital pentru cca 1 – 2 săptămâni, timp în care tratamentul administrat face ca persoana bolnavă să nu mai poată transmite infecția.
Pentru a ști cu siguranță că nu mai există risc de transmitere a tuberculozei, se fac teste de laborator. Rezultatul „negativ” al acestora indică faptul că nu mai prezinți un pericol pentru sănătatea altor persoane.

Share

Articole similare