Cum puteţi fi în siguranță în perioada stării de alertă

Ridicarea măsurilor de izolare și carantinare îndeamnă la relaxare socială și reluarea activităților obișnuite. Cum putem rămâne atenți și alerți în această perioadă?

Oamenii de știință oferă publicului un test online, elaborat special pentru a ajuta românii să rămână în siguranță în această perioadă confuză. Oricine își poate calcula scorul și afla ce comportamente îi cresc riscul în perioada stării de alertă. În doar 3 minute testul în limba română îţi calculează scorul personal cu privire la:

  • Riscul de a fi expus
  • Riscul de a fi contaminat
  • Riscul propriu în comparație cu riscul celor dragi
  • Profilul comportamental în perioada stării de alertă.

La ora actuală, în cazul particular al României, Institutul Naţional de Sănătate Publică nu îşi fundamentează recomandările de distanţare, igiena mâinilor şi păstrarea distanţei pe niciun studiu de psihologia sănătății. Situaţia nu diferă în celelalte state din care provin experții implicaţi în acest proiect. Mesajele spun doar ce trebuie să facă fiecare persoană, fără cunoaşterea motivaţiilor, fără a fi calibrate în funcţie de specificul regional. Prin colectarea informațiilor în mod anonim, echipa care răspunde de acest test va putea transmite autorităţilor date concrete care vor ajuta la elaborarea mesajelor și recomandărilor potrivite profilului psihologic al populaţiei din România.

Există risc zero de infectare?

Comportamentul uman ocupă un loc central în această pandemie.Testul ne arată că nu există nivel de risc zero de infectare cu noul coronavirus. Dar ne arată cu precizie ce facem bine deja şi care sunt comportamentele ce trebuie îmbunătăţite de fiecare utilizator! La baza dezvoltării chestionarului se află elemente de ştiinţă comportamentală cu privire la:

  • Igiena mâinilor,
  • Respectarea regulilor de distanţare socială şi
  • Izolarea voluntară
  • purtarea măștii și a mănușilor.

Presa are un rol esențial în această perioadă de alertă

Cu cât numărul celor care vor folosi testul Your COVID-19 Risk va fi mai mare, cu atât recomandările transmise guvernelor şi agenţiilor vor fi mai fundamentate pe dovezi. Presa are un rol esențial în distribuirea acestui test.

Echipa de experţi care a dezvoltat acest instrument de evaluare şi consiliere online a riscului de contactare şi transmitere a infecţiei cu SARS-CoV-2 va compara datele la nivel internaţional. Ulterior, experţii vor avea posibilitatea să formuleze recomandări pentru guvernele şi agenţiile din domeniul sănătăţii din fiecare regiune/ţară. Agenţiile din domeniul sănătăţii vor putea să-și rafineze mesajele destinate publicului larg.

Experții care au creat chestionarul şi care colaborează cu voluntari din 35 de state, vă încurajează să participaţi la evaluarea riscului de infectare sau transmitere într-un număr cât mai mare. Chestionarul este disponibil în 29 de limbi, inclusiv în limba română. 

 Mai multe informaţii

Puteţi afla mai multe la adresa https://www.fundatiabaylor.ro/covid-19 sau contactând reprezentanţii echipei de voluntari din România la adresa pr@baylor-romania.ro.

Share

Articole similare