Ajutaţi-ne să găsim milioanele lipsă!

300 de milioane de oameni au hepatită virală și nu știu acest lucru. Fără identificarea celor nediagnosticați și fără tratarea lor, milioane de oameni vor continua să sufere și multe vieți vor fi pierdute.

De Ziua Mondială a Hepatitei, pe 28 iulie, Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură eforturilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii făcând apel către comunitate: ştiţi unde puteţi găsi cabinetele de testare voluntară, gratuită, confidenţială şi rapidă din Constanţa şi Tulcea, nu rămâneţi indiferenţi, testaţi-vă şi îndemnaţi-i pe toţi cei dragi să facă acelaşi lucru!

Ajutaţi-i astfel pe cei care nu îşi cunosc starea să primească îngrijirile medicale şi psihosociale de care au nevoie în cazul diagnosticării! Hepatitele virale pot afecta pe oricine, informaţi-vă şi testaţi-vă! Virusurile hepatitice nu aleg, dar cunoaşterea riscurilor de infectare conduce la evitarea infecţiilor. Dacă credeți că ați fost expus la virusurile hepatitice B sau C, programaţi-vă la testare din proprie iniţiativă sau discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie.

Cum puteţi evita hepatitele B și C

Hepatita B şi hepatita C se transmit prin contactul cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate. Sexul neprotejat de prezervativ vă expune pericolului de infectare, la fel se poate întâmpla în cazul unui tatuaj, a unui piercing, a serviciilor de  manichiură/pedichiură în condiţii igienice inadecvate. Riscul de infectare este asociat şi cu efectuareea de transfuzii de sânge înainte de 1995, ori proceduri medicale sau dentare.

Hepatitele B și C sunt boli tăcute, mulți oameni care trăiesc cu aceste infecţii nu prezintă simptome ale bolii. De aceea, multe persoane sunt diagnosticate cu infecţiile doar atunci când bolile ajung în stadii foarte evansate, când ficatul este ireversibil afectat.

Vaccinul împotriva hepatitei B este cea mai bună protecție și este inclus în vaccinările de rutină în ţara noastră. Acesta a devenit disponibil pe scară largă după anul 2000. Vaccinul este extrem de eficient și cele 3 doze conferă imunitate timp de cel puțin 20 de ani. Specialiştii recomandă efectuarea unui test de anticorpi la 7 ani de la vaccinare, pentru a verifica gradul de protecţie oferit de vaccin.

Vindecarea hepatitei C este acum posibilă, dar prevenirea infecţiei rămâne esenţială.

Nu există vaccinuri pentru hepatita C. Persoanele care folosesc droguri injectabile sunt expuse unui risc ridicat, însă orice acţiune care poate duce la intrarea sângelui infectat în propriul sistem vascular prezintă riscuri şi trebuie, pe cât posibil, evitat.

Reţineţi că singura cale de a afla dacă suferiţi de hepatită virală B sau C este testarea!

Cum vă puteţi testa la Baylor

La Baylor se efectuează testări gratuite pentru HIV, hepatita B și hepatita C. La cabinet se efectuează un test de sânge, o sesiune de consiliere pretestare şi una post testare în cadrul căreia beneficiarul serviciului află şi rezultatul testului.

Dacă ești diagnosticat cu hepatita B/C sau HIV, persoana care se testează voluntar la Baylor poate opta să primească servicii medicale, psihosociale şi de navigare în sistemul public de sănătate.

Este mai bine să vă cunoaşteţi starea!

Înfrunțaţi boala, evitaţi transmiterea infecţiei la persoanele apropiate, luaţi în calcul opţiunile de tratament şi primiţi sprijin pentru a alege opțiunile de tratament și strategiile de auto gestionare a bolii cât mai curand posibil.

Unde vă puteţi testa

Programarile se fac doar în limita locurilor disponibile, maxim 67 pe săptămână. Programul Baylor de testare este singurul gratuit din Dobrogea si din acest motiv este foarte solicitat.

La Constanţa: Centrul de Excelenta Clinica HIV, str. Prelungirea Liliacului nr.10

Luni: 8.30 – 14.10, Marţi – Joi: 8.30 – 11.10

Centrul de testare HIV, bd. Tomis nr.143, Policlinica 1, cabinet 243

Marţi: 12.30 – 16.30, Miercuri: 12.30 – 16.30, Joi: 8.30 – 16.00

La Tulcea: Centrul de testare HIV, str. 1848 nr. 32, Spitalul Judetean, sectia de boli infectioase,

Luni-Joi: 8.00-13.00

Activitate de informare în comunitate

O echipă a Fundaţiei Baylor Marea Neagră s-a aflat astăzi în mijlocul locuitorilor din zona cuprinsă între străzile Soveja – Ştefăniţă Vodă – Badea Cârţan – Zmeurei. La activitatea de informare au participat peste 100 persoane. Echipa le-a oferit celor interesaţi informaţii cu privire la procedura de programare la testare şi la avantajele testării voluntare pentru hepatitele B şi C şi pentru HIV.

Activitatea a avut loc în cadrul unui protocol de colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa, instituţie care derulează în această zonă un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 „Măsuri integrate pentru o viaţă mai bună”.

Share

Articole similare