16 ani de Excelenţă în serviciile pentru bolnavii cu HIV şi hepatite, în Constanţa

20160406_104127Centrul Clinic de Excelenţă Baylor împlineşte astăzi 16 ani de la inaugurare. De la deschidere şi până în prezent, Centrul a crescut odată cu beneficiarii săi, s-a dezvoltat şi oferă comunităţii şi pacienţilor  infectaţi cu HIV sau cu virusurile hepatitice B şi C servicii din ce în ce mai diversificate. Mai mult, în 2016, Centrul Clinic de Excelenţă Baylor a fost extins şi modernizat şi îşi primeşte acum pacienţii într-un spaţiu modern, curat şi utilat, un model pentru sistemul românesc de îngrijire medicală. Sediul în care funcţionează Fundaţia Baylor Marea Neagră şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase are un etaj nou, spaţii renovate şi oferă beneficiarilor servicii diversificate.

„Centrul de Excelenţă Clinică Baylor, deschis în 2001 pentru aproximativ 500 de copii cu

during a celebration of the opening of the expansion of the Baylor Black Sea Foundation Center of Excellence on Tuesday, June 7, 2016, in Constanta, Romania. ( Photo by Smiley N. Pool / © 2016 )

HIV/SIDA, a fost un spațiu modern și potrivit nevoilor acelor timpuri. Maturizarea pacienților şi extinderea serviciilor către cei infectați, indiferent de vârstă, au fost momente importante de creștere. În plus, Centrul a început să ofere servicii pentru hepatitele virale, ceea ce înseamnă că alte 1500 de persoane au început să ne treacă pragul în fiecare an. Sute de cadre din sistemul sanitar participă în mod constant la cursurile oferite de Fundație. Enumăr toate aceste aspecte pentru a evidenția faptul că Centrul devenise pur și simplu neîncăpător”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul Executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

La rândul său, Michael B. Mizwa, Chief Operating Officer/Senior Vice President, Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI); Director, Global Health, Texas Children’s Hospital, povesteşte: „Când Centrul de Excelenţă s-a deschis în 2001, am văzut imediat un efect. Copiii infectaţi HIV nu mai mureau, ci trăiau! Copiii ajunşi atunci la adolescenţă sunt acum adulţi. A fost o dovadă concretă a calităţii serviciilor medicale, a implicării întregii echipe Baylor. Ca urmare a evoluţiei centrului de aici, din Constanţa, am reuşit să replicăm modelul românesc şi să avem, în prezent, cel mai mare program din lume pentru îngrijire şi tratament pediatric HIV” .

2016_June_BIPAI-Romania_SNP_103Fundația Baylor Marea Neagră este parte a Baylor International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI) din cadrul Spitalului de Pediatrie din Houston, Texas, Statele Unite ale Americii. Misiunea BIPAI este de a oferi servicii etice, de înaltă calitate şi de impact în domeniile HIV/SIDA, tuberculozei, malariei, malnutriției şi al altor boli care afectează sănătatea şi bunăstarea copiilor şi familiilor din întreaga lume. Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American a fost deschis pe 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost constituită juridic în anul 2004. Centrul de Excelență a fost înființat de dr. Mark Kline, din dorința de a-i ajuta pe copiii infectați cu HIV pe care i-a întâlnit în prima sa vizită în România la sfârșitul anilor nouăzeci. Centrul a devenit cea mai mare clinică pediatrică pentru îngrijirea și tratarea infecției cu HIV din Europa. Baylor România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas, la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul Pediatric Texas. Rețeaua include 20 de țări din Africa, America de Nord, America de Sud și Europa de Est.

În prezent, Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase. Baylor își desfășoară activitatea la  Centrul de Excelență în Constanța, susține trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea (primele din țară), un laborator mobil pentru testare și un Complex Rezidențial pentru tineri vulnerabili. Fundația Baylor Marea Neagră contribuie la micșorarea impactului bolilor infecțioase precum: infecția cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza și bolile cu transmitere sexuală.

 

Share

Articole similare